Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 30. 05. 2023.
Prijava

Sveti velikomučenik Teodor Tiron

Autor: Ekumena

Sveti Teodor iz Amaseje jedan je od dvojice istoimenih svetitelja koji su cijenjeni kao ratnici i velikomučenici u Katoličkoj i Istočnim pravoslavnim crkvama. Sveti Teodor je poznat i po svojem nadimku Tiron (tīrō je riječ klasičnog latinskog, a označava nedavno regrutiranog vojnika ili novaka).

Svetkovina Svetog Teodora datira s kraja četvrtog stoljeća, nešto više od stoljeća nakon njegova mučeništva, kada je zabilježeno da je Grigorije Niski držao enkomiju (posvetni govor) u njegovu svetištu. Nejasno je, međutim, gdje se to svetište nalazilo. U „Zlatnoj legendi“ („Legenda Aurea“) navodi se 287. kao godina njegova mučeništva, ali kasnija tradicija spominje i 306. godinu.

Pripovijest kaže da je Teodor služio u rimskoj vojsci u Amaseji (današnji grad Amasya u sjevernoj Turskoj, otprilike 48 kilometara južno od Sinope na obali Crnoga mora). Zatvoren je nakon što je odbio sudjelovati u poganskom bogoslužju, ali je kasnije pušten uz opomenu i upozorenje. Međutim, još jednom se usprotivio poganstvu zapalivši hram Magna Mater u Amaseji. Tada su ga mučili i spalili jer je odbio izvršiti pogansku žrtvu.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva