Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava

O nama

Ekumena.org je samostalni, nestranački i neovisni medijski i društveni projekt. Naša vizija je da budemo promicatelji, posrednici i poticatelji niza programskih aktivnosti i djelovanja iz ekumenske perspektive, da podržavamo dobru komunikaciju i suradnju među kršćanskim crkvama, zajednicama i pojedincima, ulazimo u dijalog s pojedincima i zajednicama drugih duhovnosti i svjetonazora. Nadamo se pospješivati proces međusobnog zbližavanja i pomirenja, učvršćujući pritom društvo mira, pravednosti, demokracije, uključivosti i skrbi za stvoreni svijet.

Ekumena.org internetska je stranica koja izvještava o svjetskim, regionalnim i lokalnim ekumenskim zbivanjima i događajima iz kršćanskog gledišta i nadahnuća. Čitateljicama i čitateljima želimo pružiti blagovremene i točne vijesti te ponuditi teološki i kritički utemeljene osvrte, komentare i druge oblike članaka. Zalagat ćemo se za poboljšanja opće religijske i vjerske pismenosti te nastojati kako kršćankama i kršćanima, tako i pripadnicima drugih abrahamovskih religija, islama i judaizma – baštinicima zajedničkih vrijednosti – omogućiti bolje međusobno poznavanje te biti otvoreni i pozivati na inicijative međusobne suradnje i suradnje s društvom.

Naša je misija pridonijeti izgradnji javnoga mnijenja za ekumenski dijalog, pomoći u prepoznavanju i prihvaćanju vrijednosti drugih, promovirati ekumenski pokret kao znak i imperativ vremena, otvarati prostore susreta te služiti izgradnji pouzdanih i trajnih struktura za obnovu povjerenja, poštivanja međusobnih razlika i stvarnoga zajedništva.
Također, naša je zadaća graditi mostove suradnje i poticati zajedničke društvene inicijative vjerujućih i nevjerujućih, odnosno jačati svijest o općem humanističkom poslanju za budućnost čovjeka i svijeta.

Želimo što aktivnije sudjelovati u borbi protiv globalizacije ravnodušnosti, podsjećati na mrežu međusobne povezanosti i međuovisnosti, njegovati kulturu brige nikoga ne isključujući: ni migrante iz ratnih područja, niti osiromašene zbog sve većeg jaza između bogatih i siromašnih ili zbog klimatskih promjena, ni one kojima su uskraćena prava, niti stvorenja kojima pripada Zemlja što ju ljudi ugrožavaju.

Suradnici na portalu ekumena.org pozvani su, u duhu Isusove Besjede na gori (Mt 5, 3-11), biti osjetljivi na potrebe i patnje drugih, a naročito svih žrtava diskriminacije, marginalizacije i isključenja, priznajući prvenstvo prava onih koji su na bilo koji način izloženi posljedicama strukturalnog zla, izrabljivanja i potlačenosti, kako u Crkvama, tako i izvan njih.

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva