Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 05. 2022.
Prijava

Etički kodeks

Kao ljudska bića i novinari, teolozi I drugi suradnici su moralna i razumna bića koja nastoje otkriti vezu između vjernosti sebi i vjernosti profesiji te je u svakodnevnome djelovanju i ostvariti. Iz te uske povezanosti izrasta, po našem sudu, i snaga i vjerodostojnost svake, pa i novinarske profesije. A ona se mora temeljiti na istini: ponajprije na istini o sebi, potom na istini o vlastitom ponašanju i djelovanju, te na kraju na istini o novinarskoj profesiji.

Pravo na točnu, potpunu i pravovremenu informaciju te slobodu mišljenja i izražavanja misli, što ćemo posebno njegovati u vijestima i izvještajima, kolumnama, komentarima, osvrtima i analizama, jedno je od temeljnih prava i sloboda svakog ljudskog bića, bez obzira na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeru, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, imovinu, rođenje, naobrazbu, društveni položaj ili druge osobine.

U svom su radu novinari i drugi suradnici dužni braniti ljudska prava, dostojanstvo, slobode i vrijednosti, uvažavati pluralizam ideja i nazora, opirati se svim oblicima cenzure, pridonositi jačanju pravne države i kao dio javnosti sudjelovati u izgradnji solidarnijeg, pomirenijeg i bratski povezanijeg svijeta.
Novinari i drugi autori se pridržavaju ustava i zakona, njeguju kulturu i etiku javne riječi i uvažavaju civilizacijska dostignuća i vrijednosti. Njihova je obveza pridržavati se profesionalnih etičkih načela dobrog novinarstva i promovirati stajališta portala Ekumena.org koja su opisana OVDJE.

Uvodnik

  • Kršćani i vjernici, budimo ujedinjeni pred prijetnjama što vise nad svijetom!
    Gotovo da smo navikli vidjeti pripadnike religija tamo gdje se rađaju podijeljenosti i nasilja, gdje se govori s prezirom ili s osjećajem nadmoći o ljudima drugih uvjerenja i vjera, gdje se osuđuju drukčiji, gdje se pokušava utjecati na politiku u ime vlastitih interesa, gdje je zalaganje za socijalna pravdu, za najsiromašnije, marginalizirane i diskriminirane posljednja […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva