Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 02. 2024.
Prijava

Sveti sveštenomučenik Metodije i prepodobni Naum

Autor: Ekumena

Sveštenomučenik Metodije / Metodije Patarski ili Metodije Olimpijski / (oko 260-311) bio je episkop grada Patare u Likiji. Poznat kao učen filozof i teolog, jedan je od prvih koji je ustao protiv Origenove hereze. Ostavio je niz spisa, među kojima je najpoznatiji ”Gozba deset devojaka”. Ubijen je odrubljivanjem glave u sirijskom gradu Halkis.

Sveti Naum Ohridski Čudotvorac (oko 830-910), kršćanski je učitelj i organizator crkvenog života, prosvjete i kulture. Bio je bliski suradnik sv. Klimenta Ohridskog, a obojica učenici sv. Kirila i Metodija. Jedan je od osnivača Preslavske književne škole, gdje je poučavao od 886. do 893. godine. Predavao je i u Ohridskoj književnoj školi. Naum i Kliment Ohridski su u Ohridu osnovali prvo Sveslavesnko učilište na kojem je studiralo oko 3000 studenata. Crkvene knjige bile su pisane ćirilicom i temelj su pravoslavnom kršćanstvu. Na ovaj dan je posebno svečano u manastiru Svetog Nauma, na jugoistočnoj obali Ohridskog jezera. Mnogi bolesnici (različitih vjeroispovijesti) dolaze ili se tamo nose kako bi primili iscjeljenje kroz vjeru i molitvu nad Naumovim moštima.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
    U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u svom eseju (koje preuzimamo kao naš uvodnik) promišlja o odnosu katolika i pravoslavaca 60 godina nakon povijesnog susreta svetog Pavla VI., pape, i ekumenskog patrijarha Atenagore. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod Kardinalova teksta koji je objavio “Vatican News”… Pročitajte više: Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva