Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 08. 2022.
Prijava

Sveti sveštenomučenik Metodije i prepodobni Naum

Autor: Ekumena

Sveštenomučenik Metodije / Metodije Patarski ili Metodije Olimpijski / (oko 260-311) bio je episkop grada Patare u Likiji. Poznat kao učen filozof i teolog, jedan je od prvih koji je ustao protiv Origenove hereze. Ostavio je niz spisa, među kojima je najpoznatiji ”Gozba deset devojaka”. Ubijen je odrubljivanjem glave u sirijskom gradu Halkis.

Sveti Naum Ohridski Čudotvorac (oko 830-910), kršćanski je učitelj i organizator crkvenog života, prosvjete i kulture. Bio je bliski suradnik sv. Klimenta Ohridskog, a obojica učenici sv. Kirila i Metodija. Jedan je od osnivača Preslavske književne škole, gdje je poučavao od 886. do 893. godine. Predavao je i u Ohridskoj književnoj školi. Naum i Kliment Ohridski su u Ohridu osnovali prvo Sveslavesnko učilište na kojem je studiralo oko 3000 studenata. Crkvene knjige bile su pisane ćirilicom i temelj su pravoslavnom kršćanstvu. Na ovaj dan je posebno svečano u manastiru Svetog Nauma, na jugoistočnoj obali Ohridskog jezera. Mnogi bolesnici (različitih vjeroispovijesti) dolaze ili se tamo nose kako bi primili iscjeljenje kroz vjeru i molitvu nad Naumovim moštima.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • Kajanje pape Franje u Kanadi: Praštanje je tek početak
    Izaslanici Nacionalnog vijeća Metisa i Inuita, starosjedilačkih kanadskih naroda, sastali su se s papom Franjom u travnju 2022. ne bi li mu posvjedočili kako njihove zajednice danas žive te kako su Katolička Crkva i njezine institucije pridonijele njihovim stradanjima u povijesti, posebice vođenjem škola gdje su, kao dio politike prisilne asimilacije, starosjedilački jezici i kulturni […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva