Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava

Sveti sveštenomučenik Metodije i prepodobni Naum

Autor: Ekumena

Sveštenomučenik Metodije / Metodije Patarski ili Metodije Olimpijski / (oko 260-311) bio je episkop grada Patare u Likiji. Poznat kao učen filozof i teolog, jedan je od prvih koji je ustao protiv Origenove hereze. Ostavio je niz spisa, među kojima je najpoznatiji ”Gozba deset devojaka”. Ubijen je odrubljivanjem glave u sirijskom gradu Halkis.

Sveti Naum Ohridski Čudotvorac (oko 830-910), kršćanski je učitelj i organizator crkvenog života, prosvjete i kulture. Bio je bliski suradnik sv. Klimenta Ohridskog, a obojica učenici sv. Kirila i Metodija. Jedan je od osnivača Preslavske književne škole, gdje je poučavao od 886. do 893. godine. Predavao je i u Ohridskoj književnoj školi. Naum i Kliment Ohridski su u Ohridu osnovali prvo Sveslavesnko učilište na kojem je studiralo oko 3000 studenata. Crkvene knjige bile su pisane ćirilicom i temelj su pravoslavnom kršćanstvu. Na ovaj dan je posebno svečano u manastiru Svetog Nauma, na jugoistočnoj obali Ohridskog jezera. Mnogi bolesnici (različitih vjeroispovijesti) dolaze ili se tamo nose kako bi primili iscjeljenje kroz vjeru i molitvu nad Naumovim moštima.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva