Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Sveti sveštenomučenik Metodije i prepodobni Naum

Autor: Ekumena

Sveštenomučenik Metodije / Metodije Patarski ili Metodije Olimpijski / (oko 260-311) bio je episkop grada Patare u Likiji. Poznat kao učen filozof i teolog, jedan je od prvih koji je ustao protiv Origenove hereze. Ostavio je niz spisa, među kojima je najpoznatiji ”Gozba deset devojaka”. Ubijen je odrubljivanjem glave u sirijskom gradu Halkis.

Sveti Naum Ohridski Čudotvorac (oko 830-910), kršćanski je učitelj i organizator crkvenog života, prosvjete i kulture. Bio je bliski suradnik sv. Klimenta Ohridskog, a obojica učenici sv. Kirila i Metodija. Jedan je od osnivača Preslavske književne škole, gdje je poučavao od 886. do 893. godine. Predavao je i u Ohridskoj književnoj školi. Naum i Kliment Ohridski su u Ohridu osnovali prvo Sveslavesnko učilište na kojem je studiralo oko 3000 studenata. Crkvene knjige bile su pisane ćirilicom i temelj su pravoslavnom kršćanstvu. Na ovaj dan je posebno svečano u manastiru Svetog Nauma, na jugoistočnoj obali Ohridskog jezera. Mnogi bolesnici (različitih vjeroispovijesti) dolaze ili se tamo nose kako bi primili iscjeljenje kroz vjeru i molitvu nad Naumovim moštima.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva