Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Sveti Simeon i Ana; Sveti Jakov, arhiepiskop srpski

Autor: Ekumena

Katolička crkva i Pravoslavne crkve spominju Anu kao sveticu i proročicu. Istočne crkve smatraju Anu i Simeona Bogoprimca posljednjim prorocima Staroga zavjeta, proslavljajući njihov blagdan 3. veljače/16. veljače kao nastavak blagdana Sretenja Gospodnjeg. Njihov lik često se na ikonama Sretenja Gospodnjega pojavljuje zajedno s Presvetim Djetetom, Djevicom Marijom i Josipom. Sveti Simeon Bogoprimac smatra se zaštitnikom male djece, dok je sveta proročica Ana prva koja je Jeruzalemu objavila da ima novog Mesiju.

Sveti Jakov, arhiepiskop srpski

Sveti Jakov 1286. – 1292 obnavljao je i podizao crkve te je, vjerojatno oko 1290. godine, premjestio sjedište srpske arhiepiskopije iz manastira Žiče u Peć. Veliku brigu posvećivao je manastiru Studenici, opskrbio ga bogoslužnim knjigama i crkvenim posuđem. Osobitu brigu posvećivao je isposnicima. Svetost je zadobio čistoćom vjere i kršćanske ljubavi. Krasile su ga krotkost, smirenost i brojna dobročinstva.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva