Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava

Sveti Simeon i Ana; Sveti Jakov, arhiepiskop srpski

Autor: Ekumena

Katolička crkva i Pravoslavne crkve spominju Anu kao sveticu i proročicu. Istočne crkve smatraju Anu i Simeona Bogoprimca posljednjim prorocima Staroga zavjeta, proslavljajući njihov blagdan 3. veljače/16. veljače kao nastavak blagdana Sretenja Gospodnjeg. Njihov lik često se na ikonama Sretenja Gospodnjega pojavljuje zajedno s Presvetim Djetetom, Djevicom Marijom i Josipom. Sveti Simeon Bogoprimac smatra se zaštitnikom male djece, dok je sveta proročica Ana prva koja je Jeruzalemu objavila da ima novog Mesiju.

Sveti Jakov, arhiepiskop srpski

Sveti Jakov 1286. – 1292 obnavljao je i podizao crkve te je, vjerojatno oko 1290. godine, premjestio sjedište srpske arhiepiskopije iz manastira Žiče u Peć. Veliku brigu posvećivao je manastiru Studenici, opskrbio ga bogoslužnim knjigama i crkvenim posuđem. Osobitu brigu posvećivao je isposnicima. Svetost je zadobio čistoćom vjere i kršćanske ljubavi. Krasile su ga krotkost, smirenost i brojna dobročinstva.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva