Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 07. 12. 2022.
Prijava

Sveti Kiril Jerusalimski

Autor: Ekumena

Sveti Kiril Jerusalimski (315. – 386.) bio je poznati teolog i jeruzalemski episkop u ranoj Crkvi. Sveti Kiril je prema predaji rođen u Jeruzalemu 315. godine, a odrastao je u strogoj kršćanskoj obitelji i pobožnosti. Kada je navršio zrelost, postao je redovnik, a 346. godine postao je prezbiter. Godine 350., nakon smrti mitropolita Maksima, naslijedio ga je na episkopskom tronu Jeruzalema.

Kao jeruzalemski patrijarh, sveti Kiril revno se borio protiv hereza Arija i Makedonija. Time je pobudio netrpeljivost arijanskih episkopa, koji su na svaki način nastojali da ga svrgnu i protjeraju iz Jeruzalema.

Na današnji dan Crkva proslavlja njegovu ulogu u ukazanju krsta iznad Jeruzalema 351. godine. Naime, o trećem času dana na blagdan Duhova, Sveti krst pojavio se na nebesima, a svjetlo je sezalo od Golgote na Maslinskoj gori, obasjavajući Jeruzalem blistavim svjetlom. Sveti Kiril prenio je taj događaj arijanskom caru Konstantiju (351. – 363.), nadajući se da će ga time preobratiti na pravoslavlje.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva