Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava

Sveti Jovan Zlatousti

Autor: Ekumena

Patrijarh carigradski. Rođen u Antiohiji 354. g. Crkva ga pamti kao jednoga od najvećih propovednika u istoriji, odakle mu i nadimak – Zlatousti. Pored Vasilija Velikog i Grigorija Velikog jedan je od Sveta tri jerarha, tj. Jedan od najvažnijih otaca Crkve.

Odrastao je u Antiohiji, u kojoj je stekao klasično grčko obrazovanje. Upoznavši svetog episkopa Meletija, odlučio je da se posveti proučavanju Svetog pisma. Po smrti roditelja zamonašio se i počeo veoma strogo podvizavati. Tada je i napisao svoj veoma uticajan spis ”O sveštenstvu”. Godine 398. nasilno je postavljen za carigradskog patrijarha. Isposništvo je postalo veoma popularno među njegovom pastvom, ojačano njegovim primerom propovedanja i hrabrosti pred carskom vlašću, čiju korupciju i dekadenciju nikada nije izbegavao da kritikuje u javnosti. Šest godina upravljao je crkvom kao patrijarh sa nesravnjivom revnošću i mudrošću.

Takvim svojim postupanjem navukao je na sebe bes carice Evdoksije i Teofila, episkopa Aleksandrije, koji ga je osudio pod lažnim optužbama 403. godine. Nakon toga, proteran je u Jermeniju, odakle je odaslao i brojna svoja pisma. Zbog njih je proteran iz Jermenije u izolovano mesto uz Crno more. Umro je tokom putovanja 407. godine u Pontu usled lošega zdravlja i slabosti. Car Teodosije II je 438. godine dao da se Jovanovo telo vrati u Carigrad, te se pokajao za grehe svoje majke Evdoksije. Od moštiju Zlatoustovih glava mu počiva u Uspenskom hramu u Moskvi, a dio njegovih moštiju nalazi se i u Vatikanu. Papa Ivan Pavao II, kao znak zbližavanja i sestrinstva Zapadne i Istočne Crkve, vratio je 2004. godine vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju I. dio moštiju dvojice velikih svetitelja u Istočnoj Crkvi, Svetog Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, koje su krstaši bili odneli 1204. godine za vreme pljačke Konstantinopolja.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva