Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 07. 12. 2022.
Prijava

Sveti Dositej ispovednik zagrebački

Autor: Ekumena

Mitropolit Dositej Vasić (1877.-1945.) rođen je u Beogradu 5. prosinca 1877. godine. Gimnaziju i sjemenište završio je u rodnom gradu, magistrirao 1904. godine na Kijevskoj bogoslovnoj akademiji te potom studirao filozofiju u Leipzigu. Zamonašio se još kao student sjemeništa i zaređen je u čin jerođakona. Za zamjenika Bogoslovije Svetog Save u Beogradu imenovan je 1907. godine, a dvije godine potom nastavlja studij na Sorboni i Višoj školi društvenih nauka. Krajem 1910. godine odlazi u Ženevu, gdje ostaje studirato do izbijanja Balkanskog rata.

Sveti arhijerejski sinod Kraljevine Srbije izabrao ga je za episkopa Niša u svibnju 1913. godine, a istog mjeseca je i posvećen. Nakon izbijanja Prvoga svjetskog rata poslan je u internaciju, odakle se vraća 1918. godine. Poslije rata obnaša dužnost potpredsjednika Središnjeg arhijerejskog vijeća te u tom svojstvu sudjeluje u pregovorima s Carigradskom patrijaršijom o obnavljanju Srpske patrijaršije. Tri godine je djelovao i kao misionar u Čehoslovačkoj, održavajući stalne kontakte s njezinom mladom Pravoslavnom crkvom.

Nakon stvaranja Zagrebačke mitropolije 1931. godine dolazi na njezino čelo i biva izabran za njezina prvog metropolita. Cijeli se život bavio raznovrsnim pastoralnim i dobrotvornim radom, snažno se zauzimajući oko osposobljavanja pravoslavnih monahinja za rad u bolnicama. Upravljao je Gornjokarlovačkom i banjolučkom eparhijom, a za vrijeme bolesti srpskog patrijarha Varnave, kao najstariji član Sinode, upravljao je poslovima Srpske pravoslavne crkve te, nakon patrijarhove smrti i do izbora patrijarha Gavrila 1938., upravljao i Arhiepiskopijom beogradsko-karlovačkom.

Po izbijanju Drugoga svjetskog rata, mitropolit Dositej zatvoren je u Zagrebu, gdje je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima bio pretučen i fizički zlostavljan. Nakon toga je premješten u manastir Vavedenje u Beogradu, gdje su o njemu sve do njegove smrti brinule monahinje.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva