Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 06. 2023.
Prijava

Sveti arkanđeli – Mihael, Gabriel i Rafael

Autor: Ekumena

Katolička Crkva 29. rujna proslavlja blagdan trojice arkanđela koji se imenom spominju u Bibliji: Mihael, Gabriel i Rafael, a koji imaju posebice važno mjesto u kršćanskoj tradiciji. Izvorna značenja njihovih imena zapravo su sažeti iskazi vjere (Mihael = Tko je kao Bog?; Gabriel = Bog je jak!; Rafael = Bog iscjeljuje, liječi), a uveliko objavljuju i njihovu ulogu i značenje. Najstarije štovanje arkanđela Mihaela zabilježeno je još u 4. stoljeću. Mihael je vođa Božje vojske tijekom Luciferove pobune. Prema liturgijskim tekstovima, Mihael je voditelj duša u raj. Stari pisci su ga nazivali ”procjeniteljem duša” na posljednjem sudu, a ikonografi obično prikazivali s vagom u ruci. Štovanje arhanđela Mihaela zajedničko je muslimanima, kršćanima i Židovima, a o njemu postoje zapisi u sve tri religije i kulture. Općenito se smatra anđelom čuvarom Izraela, čuvarom i zaštitnikom Crkve.

Gabriel je poseban Božji glasnik, a ukazao se proroku Danielu kako bi objasnio prorokove vizije koje se odnose na Mesiju (Daniel 8,16-26; 9,21-27), pojavio se i Zahariji u Hramu kako bi najavio rođenje njegova sina Ivana Krstitelja, onijemivši ga zbog njegove nevjere (Luka 1,11-20), a ukazao se i Djevici Mariji navijestivši rođenje Isusovo (Luka 1,26-38). Rafael je jedan od sedam anđela koji stoje pred Božjim prijestoljem. Glavni lik u deutero-kanonskoj knjizi o Tobiji, gdje se pripovijeda kako putuje s Tobijom i liječi njegovu sljepoću; otuda i njegova povezanost s putnicima, mladima, sljepoćom, iscjeliteljima i iscjeliteljima. Tradicionalno se smatra silom koja stoji iza iscjeliteljske moći bazena koji se spominje u Ivanu 5, 1-4.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: katolički

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva