Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 06. 2023.
Prijava

Sveta Obitelj

Autor: Ekumena

Blagdan Svete Obitelji – Isusa, Djevice Marije i Sv. Josipa, pomični je blagdan u liturgijskom kalendaru i proslavlja se prve nedjelje po Božiću, najranije 26. prosinca, a najkasnije 31. prosinca. Ukoliko Božić pada na nedjelju, Sveta obitelj proslavlja se u petak, 30. prosinca, zbog zapriječenosti slavlja u nedjelju po Božiću.

Blagdan Svete Obitelji relativno je nov, a s njegovom svečanom proslavom započeo je mons. François de Laval, kanadski biskup iz 17. stoljeća. U katoličkoj crkvenoj predaji i bogoslužju Svetoj obitelji posvećen je mjesec veljača.

Blagdan Svete obitelji za cijelu crkvu ustanovio je papa Lav XIII. 1893. godine i odredio njegovu proslavu u nedjelju u osmini Bogojavljenja, tj., u nedjelju između 7. siječnja i 13. siječnja. Reformom liturgijskog kalendara 1969., određeno je da se on slavi u nedjelju poslije Božića, što se zadržalo sve do danas.

Hrvatska biskupska konferencija odredila je blagdan Svete Obitelji kao Dan iseljenika, budući da je Sveta obitelj također doživjela iskustvo iseljeništva prilikom Bijega u Egipat.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: katolički

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva