Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Sveta Marija Magdalena, mironosnica

Autor: Ekumena

Marija Magdalena, odnosno Marija iz Magdale, bila je Židovka iz 1. stoljeća, a u Novom zavjetu i apokrifnim pismima spominje se kao učenica Isusa Krista. U Zapadnoj crkvi, za što je ponajviše zaslužan sv. Grgur Veliki iz VI. stoljeća, ona se, pak, stoljećima štovala kao prostitutka što se pokajala za svoje grijehe. Brkalo ju se s drugim Marijama spomenutim u Evanđeljima. Sva četiri kanonska evanđelja spominju Mariju Magdalenu kao svjedokinju uskrsnuća Isusa Krista. U Istočnoj crkvi Marija Magdalena se od najranijeg vremena štuje kao Isusova učenica po dostojanstvu i važnosti jednaka drugim učenicima, čak štoviše zove ju se apostolom apostola (tako ju je zvao i Toma Akvinski – apostolorum apostola) jer apostoli su cijelom svijetu naviještali Isusa Uskrsloga, a ona ga je navijestila njima.

Odlukom pape Franje iz 2016. da spomen-dan Marije Magdalene, 22. srpnja, postane blagdanom nije samo neznatna korekcija u liturgijskom poretku, nego mnogo više od toga. Unutar hijerarhije liturgijskih slavlja svetih ljudi i događaja (spomendan-blagdan-svetkovina) dodijeliti Mariji blagdan znači, zapravo, promovirati ju iz pokajane grešnice među – Isusove apostole, odnosno podignutu ju na razinu drugih svetaca koje se slavi blagdanom, a to su apostoli (Pavao, Petar, Filip, Jakov, Matija, Toma, Jakov, Bartol, Šimun, Juda, Andrija), evanđelisti (Marko, Matej, Luka, Ivan) i važni biskupi (Stjepan, Jeronim, Ćiril, Metodije itd.) – svi redom muškarci.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: grkokatolički, katolički

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva