Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 12. 2022.
Prijava

Sveta Agata, djevica i mučenica

Autor: Ekumena

Sveta Agata (231.?-250. g), djevica i mučenica, slavi se napose na Siciliji. Iako su datumi njezina rođenja i smrti neizvjesni, najvjerojatnije je iz grada Catanije (Sicilija), a njezin život obavijen je brojnim legendama. Već kao djevojčica zavjetovala se na djevičanstvo. Za vrijeme Decijeva progona kršćana (249.-251.). upravitelj Sicilije, Kvintijan, se počeo se zanimati za nju, no ona ga je odbila, nakon čega je Kvintijan izdao nalog da ju se izvede pred sud. Bila je mučena: odrezane su joj grudi i bačena je u vatru. Čudom se spasila te je ponovno utamničena i stavljena na žeravicu. Tada je nastupio veliki potres u kojem su Agatini mučitelji poginuli pod ruševinama.

Agatin kult razvio se vrlo rano, a njezino ime uvršteno je i u Jeronimov martirologij te u liturgijski kalendar Kartage (oko 530.), gdje se 5. veljače proslavlja spomendan njezine smrti. Navodi se također i u Kanonu rimske mise pape Damaza I. (4. stoljeće). Sveta Agata je zaštitnica gradova Catania, Molise, Kalse te San Marina i Malte. Zaštitnica je i svih bolesti grudi, pekara, zlatara, žrtvi silovanja, medicinskih sestara, protiv požara. Ruska Pravoslavna Crkva također na ovaj dan proslavlja njezin spomendan.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: katolički, pravoslavni

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva