Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava

Sv. Tekla

Autor: Ekumena

Tekla je bila ranokršćanska misionarka i propovjednica te suputnica apostola Pavla.

Ne spominje se u Novom zavjetu, ali se o njoj naširoko govori u apokrifnom spisu Djela Pavla i Tekle iz 2. stoljeća. Pravoslavna crkva ju smatra ne samo sveticom, nego i ravnom apostolima (ravnoapostolna). U Katoličkoj crkvi njezin je spomendan 23. rujna.

Tekla je slušala apostola Pavla u kući kršćana Onesifora u rodnom gradu Ikoniji (danas Konya u Turskoj) i očarana njegovom besjedom, odlučila odbaciti brak i posvetiti život Evanđelju. Optužen da ”kvari djecu”, Pavao je završio u zatvoru, a Tekla osuđena na smrt spaljivanjem na lomači, od koje se na čudotvoran način uspjela spasiti i putovati s Pavlom sve do Antiohije, gdje je propovijedala Evanđelje i ozdravljala bolesne. Bačena je divljim životinjama da ju rastrgaju u Seleukiji, ali i ovoga puta je izbjegla smrt. Kršćanska predaja joj pripisuje čudotvorne moći. Štovanje svete Tekle brzo se proširilo na Istoku, pa potom i na Zapadu. Stara pravoslavna crkva u Sarajevu i crkva svete Tekle u Danilovgradu čuvaju dio njezinih relikvija.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva