Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Sastanak kardinala Krajewskog, nadbiskupa Ševčuka i metropolita Mokrzyckog u Lavovu

Autor: Ekumena

Kardinal Konrad Krajewski, apostolski milostinjar te izaslanik pape Franje u Ukrajini, susreo se 8. ožujka u Lavovu s poglavarom Ukrajinske grkokatoličke crkve nadbiskupom kijivsko-haličkim Svjatoslavom Ševčukom te lavovskim metropolitom Mieczyslawom Mokrzyckim. Sva trojica su telefonski razgovarali i s papom Franjom, stoji u priopćenju Tajništva kijivsko-haličkog nadbiskupa sa sjedištem u Rimu.

Kardinal Konrad Krajewski izrazio je želju za posjećivanjem centara za socijalnu pomoć u Ukrajini kako bi se susreo s izbjeglicama i svima onima koji su žrtve rata ruskog rata protiv Ukrajine. Posjete je započeo u srijedu.

Za vrijeme telefonskog razgovora, kardinal Krajewski je Papi ispričao svoje prve dojmove o posjetu, napose ono što je vidio u Poljskoj, od kuda je ušao u Ukrajinu. Papa je isto tako bio informiran o programu posjeta njegova izaslanika u Ukrajini, o kojem su prethodno razgovarali sudionici sastanka.

Kardinal Krajewski nema određeni datum do kada ostaje u Ukrajini. Papa ga je uputio da tamo ostane koliko god je potrebno kako bi pružio potporu ukrajinskom narodu uime Svete Stolice u ovim dramatičnim trenucima u njihovoj povijesti.

Nadbiskup Ševčuk je kazao da papa Franjo želi biti osobno prisutan putem svog izaslanika. To je svrha njegova posjeta.

Detaljan program boravka kardinala Krajewskog u Ukrajini još nije objavljen, no poznato je da će u četvrtak, 10. ožujka posjetiti centre za socijalnu pomoć Ukrajinske grkokatoličke crkve, te će sudjelovati u zajedničkoj molitvi s predstavnicima Panukrajinskog vijeća crkava i vjerskih organizacija.

Putovanje kardinala Krajewskog najavio je papa Franjo 6. ožujka na kraju nedjeljnog nagovora. Papa je najavio i putovanje kardinala Michaela Czernyja, prefekta ad interim Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Kardinal Czerny trenutno nalazi u Mađarskoj, gdje održava institucionalne sastanke o dočeku izbjeglica iz rata u Ukrajini i obilazi prihvatne objekte.

Papa Franjo je naglasio da prisutnost dvojice kardinala na licu mjesta simbolizira prisutnost svih kršćana koji žele biti blizu i reći: “Rat je ludost! Prestani molim te! Vidi, kako je okrutno!” (VN / D. P.)

 

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva