Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Sastanak kardinala Krajewskog, nadbiskupa Ševčuka i metropolita Mokrzyckog u Lavovu

Autor: Ekumena

Kardinal Konrad Krajewski, apostolski milostinjar te izaslanik pape Franje u Ukrajini, susreo se 8. ožujka u Lavovu s poglavarom Ukrajinske grkokatoličke crkve nadbiskupom kijivsko-haličkim Svjatoslavom Ševčukom te lavovskim metropolitom Mieczyslawom Mokrzyckim. Sva trojica su telefonski razgovarali i s papom Franjom, stoji u priopćenju Tajništva kijivsko-haličkog nadbiskupa sa sjedištem u Rimu.

Kardinal Konrad Krajewski izrazio je želju za posjećivanjem centara za socijalnu pomoć u Ukrajini kako bi se susreo s izbjeglicama i svima onima koji su žrtve rata ruskog rata protiv Ukrajine. Posjete je započeo u srijedu.

Za vrijeme telefonskog razgovora, kardinal Krajewski je Papi ispričao svoje prve dojmove o posjetu, napose ono što je vidio u Poljskoj, od kuda je ušao u Ukrajinu. Papa je isto tako bio informiran o programu posjeta njegova izaslanika u Ukrajini, o kojem su prethodno razgovarali sudionici sastanka.

Kardinal Krajewski nema određeni datum do kada ostaje u Ukrajini. Papa ga je uputio da tamo ostane koliko god je potrebno kako bi pružio potporu ukrajinskom narodu uime Svete Stolice u ovim dramatičnim trenucima u njihovoj povijesti.

Nadbiskup Ševčuk je kazao da papa Franjo želi biti osobno prisutan putem svog izaslanika. To je svrha njegova posjeta.

Detaljan program boravka kardinala Krajewskog u Ukrajini još nije objavljen, no poznato je da će u četvrtak, 10. ožujka posjetiti centre za socijalnu pomoć Ukrajinske grkokatoličke crkve, te će sudjelovati u zajedničkoj molitvi s predstavnicima Panukrajinskog vijeća crkava i vjerskih organizacija.

Putovanje kardinala Krajewskog najavio je papa Franjo 6. ožujka na kraju nedjeljnog nagovora. Papa je najavio i putovanje kardinala Michaela Czernyja, prefekta ad interim Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Kardinal Czerny trenutno nalazi u Mađarskoj, gdje održava institucionalne sastanke o dočeku izbjeglica iz rata u Ukrajini i obilazi prihvatne objekte.

Papa Franjo je naglasio da prisutnost dvojice kardinala na licu mjesta simbolizira prisutnost svih kršćana koji žele biti blizu i reći: “Rat je ludost! Prestani molim te! Vidi, kako je okrutno!” (VN / D. P.)

 

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva