Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava

Roždestvo Hristovo – Božić

Autor: Ekumena

Božić se slavi kao spomen na dan rođenja Isusa Hrista (Krista), Sina Božjeg, te ujedno i kao praznik rođenja novog života, djece i djetinjstva, roditeljstva (očinstva i materinstva). Svrha božićnih obreda i običaja jest biti molitva Bogu da sačuva i uveća obitelj, porodicu i imanje te da daruje izobilje duhovne radosti.

Na Božić ujutro, prije svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnom hramovima objavljujući Isusovo rođenje. Ukućani se svečano odijevaju i odlaze u crkvu na jutrenje i božićnu liturgiju. Poslije službe prima se antidor (nafora) kao prva hrana poslije svetoga pričešća (pričesti).

Na Božić, rano prije podne, prema starim običajima, u kuću dolazi gost („polozajnik“) koji se posebice dočekuje u domu. On predstavlja one mudrace koji su pratili zvijezdu s Istoka i došli na poklonjenje (pokloniti se) novorođenom Hristu. Kao što kršćani vjeruju da s Hristovim rođenjem dolazi izbavljenje i spasenje, tako ukućani vjeruju da ulaskom dragoga gosta u kuću ulazi radost i sreća za cijelu godinu.

Kršćani se (od Božića do Bogojavljenja) pozdravljaju riječima „Hristos se rodi!“ i otpozdravljaju:” Vaistinu se rodi!”.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva