Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 02. 2024.
Prijava

Roždestvo Hristovo – Božić

Autor: Ekumena

Božić se slavi kao spomen na dan rođenja Isusa Hrista (Krista), Sina Božjeg, te ujedno i kao praznik rođenja novog života, djece i djetinjstva, roditeljstva (očinstva i materinstva). Svrha božićnih obreda i običaja jest biti molitva Bogu da sačuva i uveća obitelj, porodicu i imanje te da daruje izobilje duhovne radosti.

Na Božić ujutro, prije svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnom hramovima objavljujući Isusovo rođenje. Ukućani se svečano odijevaju i odlaze u crkvu na jutrenje i božićnu liturgiju. Poslije službe prima se antidor (nafora) kao prva hrana poslije svetoga pričešća (pričesti).

Na Božić, rano prije podne, prema starim običajima, u kuću dolazi gost („polozajnik“) koji se posebice dočekuje u domu. On predstavlja one mudrace koji su pratili zvijezdu s Istoka i došli na poklonjenje (pokloniti se) novorođenom Hristu. Kao što kršćani vjeruju da s Hristovim rođenjem dolazi izbavljenje i spasenje, tako ukućani vjeruju da ulaskom dragoga gosta u kuću ulazi radost i sreća za cijelu godinu.

Kršćani se (od Božića do Bogojavljenja) pozdravljaju riječima „Hristos se rodi!“ i otpozdravljaju:” Vaistinu se rodi!”.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
    U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u svom eseju (koje preuzimamo kao naš uvodnik) promišlja o odnosu katolika i pravoslavaca 60 godina nakon povijesnog susreta svetog Pavla VI., pape, i ekumenskog patrijarha Atenagore. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod Kardinalova teksta koji je objavio “Vatican News”… Pročitajte više: Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva