Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 07. 12. 2022.
Prijava

Prva korizmena nedjelja

Autor: Ekumena

Naziv za prvu nedjelju u korizmi, Kvadragezima, potječe od latinske riječi koja znači ”četrdeseti”. To je stoga što prva nedjelja korizmenog razdoblja pada 40 dana prije Uskrsa. Ostale ”numerirane” nedjelje, sve prije Korizme, nazivaju se Kvinkvegezima (”pedeseti”), Seksagezima (”šezdeseti”) i Septuagezima (”sedamdeseti”), prema približnom broju dana koji ih dijeli od Uskrsa, ali samo je Kvadragezima blizu stvarnoga broja. Ti nazivi, kao i ”Predkorizma”, više se ne koriste u praksi, jer kalendar koji je sada u upotrebi broji nedjelje nakon Bogojavljenja, npr. prva nedjelja nakon Bogojavljenja, druga nedjelja nakon Bogojavljenja, i tako sve do Pepelnice, otkada se broje isključivo korizmene nedjelje.

Motiv prve korizmene nedjelje je usporedba između Adama i Isusa – Novoga Adama. Evanđelje za prvu korizmenu nedjelju izvješćuje o Isusovoj kušnji u pustinji, kušnji iz koje je – za razliku od Adama – on izišao kao pobjednik. Korizmena ljubičasta boja znak je pokore, ali i Kristove kraljevske časti. Proslavljamo Krista Kralja, Novoga Adama, koji je ovladao nad napasnikom dok se istovremeno prisjećamo kako je izvorni Adam bio kušan i posrnuo. Radujemo se činjenici da i mi, kao kćeri i sinovi istoga božanskoga Kralja, također umijemo pobijediti kušnju.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: katolički, protestantski

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva