Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Prikazanje Gospodinovo u Hramu – Svijećnica

Autor: Ekumena

Prema Općem rimskom kalendaru, a također i prema kalendarima Grčke i Ruske pravoslavne crkve i Anglikanske crkve, na ovaj dan proslavlja se događaj iz Isusova djetinjstva, kada su Josip i Marija – poštujući propise Mojsijeva Zakona (usp. Lk 2, 22–40; Izl 13, 2. 12; Lev 12, 6–8) – obredno prikazali Isusa u jeruzalemskom Hramu. U Hramu se zatekao i starac Šimun (3. veljače), ondašnji Veliki svećenik, pozdravljajući ih i izgovarajući molitvu koja će ostati upamćena kao Nunc Dimittis (lat. ”Otpusti sada [slugu svojega]”), a proročica Ana (3. veljače) navijestila je otkupljenje Jeruzalema. Na ovaj blagdan blagoslivljaju se i svijeće koje će se kasnije koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama, pa mu otuda potječe i narodni naziv – Svijećnica.

U Istočnoj crkvi ovaj dan zove se blagdan Susreta Gospodnjega, blagdan kojim se slavi susret Boga i čovjeka, Novoga i Staroga zavjeta. Stari zavjet i čovječanstvo predstavljani su svetim starcem, pravednikom Šimunom, ondašnjim svećenikom u jeruzalemskom Hramu, koji je dijete Isusa primio na ruke te u njemu prepoznao ispunjenje Staroga zavjeta i svih proročanstava. Na ovaj blagdan blagoslivljaju se i pale svijeće svjedočeći zajedno sa Šimunom, prosvjetljenje i posvećenje vlastitih života. Pravoslavni blagdan slave 14.2.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: grkokatolički, katolički, pravoslavni

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva