Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Papa sa sudionicima kolovija (Foto: Vatican media)

Papa: Ratna retorika je u modi, dajmo konkretnost očekivanjima mira

Autor: D. P. / 04. 04. 2024.

Papa Franjo susreo se 4. travnja sa sudionicima prvog kolokvija između Dikasterija za međureligijski dijalog i Kongresa poglavara tradicionalnih i svjetskih religija te ponovno istaknuo da brutalnost sukobā u raznim zemljama diljem svijeta ubija tisuće ljudi: potreban je svaki napor kako bismo mogli razgovarati i postići sklad među narodima, poštujući različitost i očuvanje okoliša.

Mnogi, previše glasova, danas govore o ratu. Ratna retorika je nažalost ponovno u modi. To je loše. Ali dok se šire riječi mržnje, ljudi ginu u brutalnosti sukoba. Naprotiv, trebamo govoriti o miru, sanjati mir, dati kreativnost i konkretnost očekivanjima mira, koja su istinska očekivanja naroda i ljudi. U tom smislu valja uložiti sve napore, u dijalogu sa svima.

Papa Franjo je ponovno potaknuo da se učini sve što je moguće u svrhu promicanja mira i traženja načina za dijalog kako bi se okončali ratovi zbog kojih u raznim dijelovima svijeta umiru tisuće ljudi. Nakon apela upućenog jučer tijekom opće audijencije, Papa je ponovno potaknuo na hitno zauzimanje kako bi prestalo nasilje i te strahote. Učinio je to u govoru sudionicima Prvog kolokvija između Dikasterija za međureligijski dijalog i Kongresa poglavara svjetskih i tradicionalnih religija, platforme nastale u Kazahstanu koja uključuje vjerske vođe i predstavnike svijeta politike, kulture i sredstava komunikacije. Riječ je o susretu za koji se, uz poštovanje različitosti i s namjerom međusobnoga obogaćivanja, nada da će biti primjer da drugoga ne doživljavamo kao prijetnju, nego kao dar i dragocjenog sugovornika za zajednički rast.

Njegovati sklad između religija i kultura

Kolokvij, o temi “Naš zajednički dom: Božji dar koji valja voljeti i brinuti o njemu”, prvi je značajan rezultat Memoranduma o razumijevanju sklopljenoga između Nazarbajev centra i Dikasterija za međureligijski dijalog, koji uključuje Senat Republike Kazahstan.

Ta je inicijativa podsjetila Papu na apostolsko putovanje u Kazahstan, od 13. do 15. rujna 2022., radi sudjelovanja na VII. Kongresu poglavara tradicionalnih i svjetskih religija u Astani, te na posjet Vatikanu, u siječnju ove godine, predsjednika Senata i šefa tajništva Kongresa Maulena Sagathanulyja Ashimbayeva, koji je ovom prilikom i voditelj kazahstanskoga izaslanstva.

Trebamo se podupirati u njegovanju sklada među vjerama, etničkim skupinama i kulturama, sklada kojim se vaša velika zemlja može ponositi.

Zdrava laičnost koja razlikuje religiju i politiku

Valja također njegovati poštovanje različitosti i zauzimanje za ”zajednički dom” – dodao je Papa. Vidici su to koji obilježavaju stvarnost Kazahstana.

Što se tiče poštovanja različitosti, neizostavnoga elementa demokracije – koji se treba stalno promicati – činjenica da je država “sekularna” uvelike doprinosi stvaranju sklada. Naravno, govorimo o zdravoj laičnosti, koja ne miješa religiju i politiku, nego ih razlikuje za dobro obiju, a koja istodobno religijama priznaje bitnu ulogu u društvu, u službi općega dobra.

U toj azijskoj zemlji pravednost i jednakost među različitim etničkim skupinama, religijama i kulturama, što se tiče rada, pristupa javnim uredima i sudjelovanja u političkom i društvenom životu, pogoduju miru i društvenom skladu – objasnio je rimski biskup – kako se nitko ne bi osjećao diskriminiranim ili privilegiranim zbog vlastitog identiteta.

Očuvanje stvorenog svijeta

Što se pak tiče zaštite svega stvorenog, riječ je o neizostavnoj posljedici ljubavi prema Stvoritelju, prema braći i sestrama s kojima dijelimo život na planetu – napomenuo je Franjo – posebno za buduće generacije kojima smo pozvani prenijeti nasljeđe koje treba čuvati, a ne ekološki dug koji treba platiti. Papa je stoga izrazio nadu da će Prvi kolokvij između Dikasterija za međureligijski dijalog i Kongresa poglavara tradicionalnih i svjetskih religija u tom smislu dati važan prinos. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva