Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Papa Franjo pozdravlja američku glumicu Whoopi Goldberg (Foto: Vatican media)

Papa primio komičare iz cijeloga svijeta: Smijeh pomaže u rušenju društvenih barijera

Autor: D. P. / 15. 06. 2024.

Papa Franjo primio je 14. lipnja priznate komičare iz cijeloga svijeta te je istaknuo njihovu važnu ulogu u spajanju ljudi putem smijeha.

Susret je organizirao Dikasterij za kulturu i obrazovanje, a Papa je u svom govoru istaknuo kako “među svim profesionalcima koji rade na televiziji, kinu, kazalištu, tiskanim medijima, s pjesmama i na društvenim mrežama“ upravo su oni među najomiljenijima, najtraženijima i najpopularnijima. “Svakako jer ste jako dobri u tome što radite, ali postoji i druga motivacija: imate i njegujete dar nasmijavanja ljudi”, poručio je.

Usred toliko tmurnih vijesti, upravo oni imaju moć širiti mir i osmijehe. “Vi ste među rijetkima koji imaju sposobnost razgovarati sa svim tipovima ljudi, iz različitih generacija i kulturnih sredina. Na svoj način spajate ljude, jer smijeh je zarazan”, kazao je Papa, dodajući kako nas radost otvara dijeljenju i “najbolji je protuotrov sebičnosti i individualizmu”. Smijeh također pomaže u rušenju društvenih barijera, stvaranju veza među ljudima i omogućuje izražavanje emocija i misli, pridonoseći izgradnji zajedničke kulture i stvaranju prostora slobode, naglasio je Franjo.

Talent komičara je dragocjen, poručio je. “Uz osmijeh, širi mir u našim srcima i među drugima, pomaže nam prebroditi poteškoće i nositi se sa svakodnevnim stresom. Pomaže nam pronaći olakšanje u ironiji i ići kroz život s humorom”.

Priznao je kako i sam moli molitvu sv. Tome Mora da mu Bog podari smisla za humor, jer mu pomaže pristupiti stvarima s ispravnim duhom.

Još jedno “čudo” komičara je sposobnost izmamiti osmijeh čak i kada se bave ozbiljnim temama, dodao je. “Vi osuđujete prekomjernu moć, dajete glas zaboravljenim situacijama, ističete zlostavljanja, upozoravate na neprikladno ponašanje… ali bez širenja uzbune i terora, tjeskobe ili straha”. Nadalje, podsjetio ih je da kada uspiju izmamiti osmijehe, čak i ako je to kod samo jedne osobe, nasmijavaju i Boga.

Humor pomaže razumjeti i steći osjećaj ljudske prirode, kazao je Papa, dodajući kako humor “ne vrijeđa, ne ponižava, ne ‘pribija’ ljude na njihove pogreške”. Humor nikada nije “protiv” nekoga, nego je “inkluzivan i proaktivan, te budi otvorenost, simpatije i empatiju”. Kako je rekao Franjo, “možemo se čak i smijati Bogu, kao što se igramo i šalimo s onima koje volimo”. No naglasio je kako se to mora učiniti bez vrijeđanja vjerskih osjećaja vjernika, napose siromaha.

Svoje obraćanje zaključio je blagoslovom nazočnih i njihovog umijeća. “Nastavite uveseljavati ljude, posebno one kojima je najteže gledati na život s nadom”, rekao je. “Pomozite nam, s osmijehom, vidjeti stvarnost s njezinim proturječnostima i da sanjamo bolji svijet!” (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva