Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava

Obrezanje Gospodnje: Sv. Bazilij Veliki, nadbiskup kapadocijski

Autor: Ekumena

Na današnji dan Crkva proslavlja Obrezanje Gospodnje. Osmi dan nakon rođenja Josip i Marija, kako to propisuje Mojsijev Zakon, podvrgoše dijete obredu obrezanja i tom prilikom dadoše dječaku ime Isus (= Spasitelj. Obrezanje je za Stari zavjet vanjski znak saveza između Boga i izabranog naroda, a za Novi zavjet krštenje je znak obnovljenog saveza s kršćanima.

Na današnji dan spominjemo se sv. Bazilija Velikog (329.-379.). Rodio se u Cezareji, u pokrajini Kapadociji, a školovao u Novoj Cezareji, Carigradu i u Ateni. Uputio se u Egipat, Siriju, Mezopotamiju i Palestinu da vidi kako tamo žive monasi. Po povratku razdijelio je siromasima sav svoj imutak i u pokrajini Pont, u planinama uz Crno more, sagradio manastir, gdje je broj monaha danomice rastao. Za njih je napisao Velika i Mala pravila koja su do danas izvorom pravila monaškog života cijeloga kršćanskog Istoka. Napisao je brojna bogoslovska, apologetska, monaška i pravna djela. Sastavio je i liturgiju koja se i danas služi više puta u godini. Godine 370. izabran je za biskupa Cezareje. Umro je 1. siječnja 379. godine. Časti ga Istok i Zapad kao jednog od najvećih teologa i otaca.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: grkokatolički

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva