Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 30. 05. 2023.
Prijava

Nedjelja treća posta – Krstopoklona

Autor: Ekumena

Treća nedjelja Velikog posta ili Krstopoklona nedjelja, u središte postavlja štovanje krsta, ne samo da podsjeti ljude na Kristovo otkupljenje i da pred sobom zadrži cilj vjerničkih napora, već da ga se časti kao onu stvarnost po kojoj čovjek mora živjeti da bi bio spašen. “Onaj koji ne uzme svoj križ i ne slijedi me nije mene dostojan”, kaže Evanđelje po Mateju  (10, 38), jer se u Križu Raspetoga očituju “moć Božja i mudrost Božja” za one koji su spašeni (1 Kor 1, 24).

Krstopoklona nedjelja postavljena je usred Velikoga posta iz posebnog razloga. Naime, post se može usporediti s gorkim izvorom Mara, na koji su naišla djeca Izraelova u divljini (Izlazak 15, 23. 24; Brojevi 33, 8). Njegove su vode bile nepitke zbog svoje gorčine, ali su postale slatke kada je sveti prorok Mojsije bacio drvo u njega. Isto tako, drvo krsta zaslađuje dane Velikog posta, koji vjernicima mogu izgledati gorki i teški. Ipak, Krist nas tješi svojim Krstom na našem putu kroz pustinju Posta, vodeći nas u duhovni Jeruzalem snagom svoga uskrsnuća.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva