Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 07. 12. 2022.
Prijava

Nedjelja treća posta – Krstopoklona

Autor: Ekumena

Treća nedjelja Velikog posta ili Krstopoklona nedjelja, u središte postavlja štovanje krsta, ne samo da podsjeti ljude na Kristovo otkupljenje i da pred sobom zadrži cilj vjerničkih napora, već da ga se časti kao onu stvarnost po kojoj čovjek mora živjeti da bi bio spašen. “Onaj koji ne uzme svoj križ i ne slijedi me nije mene dostojan”, kaže Evanđelje po Mateju  (10, 38), jer se u Križu Raspetoga očituju “moć Božja i mudrost Božja” za one koji su spašeni (1 Kor 1, 24).

Krstopoklona nedjelja postavljena je usred Velikoga posta iz posebnog razloga. Naime, post se može usporediti s gorkim izvorom Mara, na koji su naišla djeca Izraelova u divljini (Izlazak 15, 23. 24; Brojevi 33, 8). Njegove su vode bile nepitke zbog svoje gorčine, ali su postale slatke kada je sveti prorok Mojsije bacio drvo u njega. Isto tako, drvo krsta zaslađuje dane Velikog posta, koji vjernicima mogu izgledati gorki i teški. Ipak, Krist nas tješi svojim Krstom na našem putu kroz pustinju Posta, vodeći nas u duhovni Jeruzalem snagom svoga uskrsnuća.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva