Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 01. 07. 2022.
Prijava

Nedelja prva posta – Čista – Pravoslavlja

Autor: Ekumena

Prva nedjelja Velikog posta poznata je i kao Nedjelja Pravoslavlja, jer se njome obilježava obnova Svetih ikona i pobjeda pravoslavlja nad ikonoklastima, odnosno onima koji su odbili odati počast Svetim ikonama.

Prvi car koji je progonio Crkvu zbog štovanja ikona bio je Lav III. Sirijac (8. st.), a posljednji Teofil, supružnik svete Teodore, koja je vladala nakon suprugove smrti i ponovno uspostavila pravoslavlje za vrijeme patrijarha Metodija (843. – 847.) Carica Teodora javno je izjavila da ne štujemo ikone kao znak obožavanja, niti ih častimo kao ”bogove”, već kao slike njihovih prototipova.

Godine 843., na prvu nedjelju Velikog posta, sveta Teodora i njezin sin, car Mihael, iskazala je štovanje Svetim ikonama zajedno sa svećenstvom i narodom. Od tada se ovaj događaj obilježava svake godine, jer je definitivno utvrđeno da ne štujemo ikone kao takve, već proslavljamo sve svetitelje koji su prikazani na njima.

Izvorno su se ove nedjelje spominjali Sveti Proroci Mojsije, Aron i Samuel. Aleluja i stihovi današnju liturgije odražavaju ovu stariju uporabu.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: pravoslavni

Uvodnik

  • Duh Sveti nas potiče na promjenu i da potičemo promjene
    ”Pođimo u školu Duha Svetoga” – riječi su koje je papa Franjo izgovorio na misi održanoj na svetkovini Duhova u bazilici sv. Petra u Rimu. Riječi su to koje svi kršćani i ljudi dobre volje mogu čuti kao poziv kakav obnavlja želju da se odazovemo, da trajno iznova krećemo u školu. Stvarnost suvremenoga svijeta obilježena […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva