Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Mons. Mate Uzinić (Foto: IKA)

Mediteranski teološki susreti: približiti se jedni drugima

Autor: D. P. / 21. 06. 2023.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić kao predstavnik Hrvatske biskupske konferencije sudjelovao je u Kopru na međureligijskom susretu pod nazivom ”Mir tebi, Europo! Mir tebi, Balkane!” koji je organizirala Slovenska biskupska konferencija.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin sudjelovao je kao papin izaslanik. U nastavku donosimo izlaganje nadbiskupa Uzinića o dijalogu i miru, odnosno Ljetnoj školi teologije i Mediteranskim teološkim susretima, koje je izgovorio na talijanskom jeziku 17. lipnja 2023. godine.

Izlaganje nadbiskupa Uzinića o dijalogu i miru

Temeljni problem za ostvarenje dijaloga i mira ne samo na ovim našim prostorima nego općenito u svijetu je u fundamentalističkom i ideološkom apsolutiziranja vlastitih identiteta – vjerskih, nacionalnih, političkih i drugih  – što nužno sa sobom nosi i omalovažavanje identiteta drugih.

Rješenje je dijalog koji znači, kako to lijepo kaže papa Franjo u Fratelli tutti, ”približiti se jedni drugima, očitovati svoje misli i osjećaje, slušati jedni druge, gledati jedni druge, upoznati se međusobno, razumjeti jedni druge i pronaći zajednički jezik” (198).

Kao znakovi nade da je moguće drugačije su susreti u dijalogu poput ovoga koji nas je danas okupio. Dijalogom dajemo priliku sebi samima da se upoznamo s identitetom i iskustvom drugih, ali i mogućnost drugima da se upoznaju s našim vlastitim identitetom i iskustvom. I da jedni o drugima stečemo nove spoznaje koje nas obogaćuju. I oslobodimo se starih predrasuda koje nas dijele.

Osobito je važno da s našim vlastitim dijalogom, na ovakvim susretima dajemo priliku i našim mladima da i oni uđu u dijalog. I da osjete razliku. U tome prepoznajem nadu za budućnost dijaloga, a s njim i mira na ovim našim prostorima.

Konkretan primjer dobre prakse koji donosim na ovaj susret iz svog vlastitog iskustva je ekumenski program koji je održan u Dubrovačkoj biskupiji 2019. i 2021. pod nazivom ”Ljetna škola teologije”, a potom nastavljen u Riječkoj nadbiskupiji 2022. pod nazivom Mediteranski teološki susreti.

Riječ je o ekumenskom programu za studente teologije – one zadnje dvije godine studija ili licencijata i doktorata  – u kojemu uz studente sudjeluju i profesori katoličke, pravoslavne i protestantske vjeroispovijesti. Program traje tjedan dana, a svake godine bira se aktualna tema o kojoj se razmišlja.

Prva tema je bila pluralizam, odnosno pluralizam u teologiji i uloga teologije u pluralnom društvu; druga tema je bila vjera i politika, tj. pitanje angažmana kršćana u javnoj sferi; konačno, prošle godine razmišljali smo o slobodi i odgovornosti za izgovorenu riječ.

U programu su svake godine sudjelovali renomirani profesori, kako hrvatski tako i iz drugih zemalja. Četvrto izdanje programa održat će se od 16. do 22. srpnja ove godine, a tema će biti: ”Crkva ili sekta: od otvorenosti do ekskluzivnosti”. Razmišljat ćemo dakle o crkvenosti, o načinu na koji smo Crkva danas. Predavači će ove godine biti dominikanac Timothy Radcliffe, s. Rebeka Jadranka Anić, te profesori Hans-Peter Grosshans i Davor Džalto.

Svake godine bira se 40 studenata iz raznih zemalja, a posebno s Balkana. Hrana i smještaj za studente su besplatni. Otvaramo se i studentima iz drugih zemalja, poput Italije na primjer, a vidjet ćemo, možda u budućnosti program dobije i međureligijski karakter.

Od samog početka slali smo informacije o programu i letke svim teološkim fakultetima – katoličkim, protestantskim i pravoslavnim – u Hrvatskoj i susjednim zemljama – posebice Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji. I do sada smo dobili dobre povratne informacije. Program je traje jedan tjedan, intenzivan je, ali uz to ima i dovoljno slobodnog vremena da se studenti međusobno upoznaju i stupe u dijalog.

To je pravo bogatstvo programa: davanje prostora susretu u dijalogu. Tako se šire vidici, stvaraju nova prijateljstva, ruše zidovi i predrasude. Doprinos je to, ma koliko mali, izgradnji dijaloga i mira na našim prostorima.

Zaključujem citirajući nekoliko riječi jednog pravoslavnog studenta koji je prošle godine sudjelovao u programu: ”Pokušavam sažeti zadnjih sedam dana…i jedna stvar mi pada na pamet. Kako je bilo prošli tjedan, tako će biti i na nebu. Svi zajedno sa svim različitostima oko stola ljubavi okupljeni oko Krista. (…) Obistinile su se riječi psalmista Davida: Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti.”

Evo, neka to bude iskustvo svih nas, naših naroda i nas pripadnika različitih religija. Ovo je moje želja i moja vizija mira i nade u Europi i na Balkanu. Hvala vam.

Mate Uzinić, riječki nadbiskup

(IKA / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva