Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
Foto: Jadranka Brnčić

Ptica

Autor: Rabi Nahman iz Breslova / 10. 06. 2024.

Rabi Nahman iz Breslova (1772-1810) utemeljitelj je breslovskog hasidskog pokreta. Osobito poznat po svojim kreativnim prispodobama.

***

Rabi Nahman iz Breslova jednom je svojim hasidima ispričao ovu priču. Živio jednom kralj, astrolog, koji je pročitao u zvijezdama da će te godine žetva propasti, ako ne bude požnjevena do određenog vremena. Zato je pozvao stotine žetelaca i dao im sve što je potrebno, kako bi na vrijeme spriječili nevolju.

Između ostalog, bilo je tu ića i pića napretek, pa su se oni ubrzo prepustili užitku i zaboravili na svoj posao. I tako su upropastili čitav urod. Znali su da će teško izvući živu glavu, pa su grozničavo smišljali kako da se izvuku.

I dok su oni tako razmišljali, odjednom se, kako to biva u pričama, nepozvan pojavi neki mudrac i objasni im da kralj neizmjerno žudi za jednom rijetkom pticom. Ako uspiju uloviti tu pticu, kralj će od sreće sve zaboraviti.

Ali, ptica je živjela na vrhu najvišeg drveta u kraljevstvu, a nisu postojale ljestve koje dosežu do takvih visina. I zato ih mudrac posavjetova da naprave ljestve od svojih tijela, tako što će jedan drugome stati na ramena, sve dok ne dosegnu do ptice. Spasonosni savjet se uskoro pretvorio u katastrofu.

Svaki od njih je želio biti na vrhu, nadajući se da će upravo on uhvatiti pticu i tako zaslužiti posebnu nagradu. I dok su se tako prepirali oko redoslijeda, podigla se nečuvena graja, pa se ptica prestrašila i netragom nestala.

 

Hasidske mudrosti, preveo i prepričao Nenad Vasiljević, https://hasidskamudrost.wordpress.com/category/price/

 

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva