Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Knjiga "Treba dignuti glas – Prihvat migranata, poziv na hrabrost" (Foto: JRS Hrvatska)

”Knjiga-dragulj” o prihvatu migranata u izdanju Isusovačke službe za izbjeglice

Autor: Ekumena / 27. 05. 2022.

U Zagrebu je u četvrtak navečer predstavljena knjiga francuskog svećenika Benoista de Sinety-a (u suradnji s Romainom Gubertom) “Treba dignuti glas – Prihvat migranata, poziv na hrabrost”. Pred nevelikom publikom u Knjižnici Bogdana Ogrizovića nastupili su prevoditeljica mala sestra Vesna Zovkić, članica Islamske zajednice u BiH, pravnica, društvena aktivistica i religiologinja Ernada Fatima Avdibegović, novinarka HTV-a Maja Sever, profesor Starog zavjeta u Sarajevu i Zagrebu fra Stipo Kljajić i ravnatelj regionalnog ureda JRS-a, isusovac o. Stanko Perica kao predstavnik nakladnika (JRS). Moderirala je novinarka religijskog programa Hrvatskog radija Blaženka Jančić. Knjiga će biti predstavljena u više gradova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Donosimo vam, uz poziv da se knjiga pročita jer je, kako je rekao papa Franjo,  “poziv na hrabrost, pravi dragulj”, predgovor knjizi koji je napisao varaždinski biskup Bože Radoš, ujedno i predsjednik Odbora HBK za migrante.

“Dragi čitatelji,

knjiga koju imamo u ruci mali je biser, dar koji pomaže izbistriti oči srca, oplemeniti dušu i olakšati nam da u drugome, konkretno ‘migrantu’, prepoznamo sličnost s našim Nebeskim Ocem. Migranti idu za boljim životom. Daju do znanja da im mukotrpno prijeđeni put nije ugasio snove ‘o boljem životu’; s distance se čini da ih privlači blagostanje, ali oni koji su migrantima pristupili sa srcem, svjedoče da čeznu za blagoslovom.

Migracija i blagoslov imaju isti izvor. Povijest blagoslova, kako nam prenosi Božja riječ, započinje s Božjim pozivom Abrahamu, prvom migrantu: „Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog, započinje s Božjim pozivom Abrahamu, prvom migrantu: ‘Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog, u krajeve koje ću ti pokazati’ (Post 12, 1). Abraham sluša, ustaje, ostavlja očinsku kuću, zavičaj i kreće u nepoznato, nošen obećanjem i nadom u bolji život – u život blagoslova. Stope oca Abrahama slijedi narod koji je od njega potekao i od Boga je izabran. I oni su migranti, trajno na putu za obećanu zemlju. Čeznu za Vođom, Mesijom, koji je put, pravi Put, i koji će ih povesti u zemlju obećanja.

Očekivani Predvodnik ima iskustvo puta: rođen je na putu, u djetinjstvu je migrant, u naponu snage beskućnik, ‘nema ni gdje bi glavu naslonio’ i za sebe kaže da je Put. Svojoj braći i sestrama dosljedno utiskuje u dušu istinu da smo svi putnici, prolaznici na ovoj zemlji. Poučava ih kako se adresa obećane zemlje – bolji život – ne može pronaći na karti Zemlje – ona je na nebeskoj adresi.

Povjerava svojim prijateljima da su oni i svi drugi sinovi Neba. Na zemlji smo svi samo prolaznici, ne zemljoposjednici, a zemlja služi svima, rođenima iz boka Njegove ljubavi, kao nužna etapa na  proputovanju u bolji život, na putu za jedinu Domovinu.

Svjedočanstvo zapisano u ovim stranicama zdravo i duboko diše ovom istinom, dragocjeno je nama, ljudima od puta (kako je nama kršćanima prvo ime), diskretno otvara oči da i u putevima migranata (migrantskim rutama) prepoznamo svoje puteve obraćenja i poziv  da ne smijemo samo stajati uz put, nego zajedno s njima putovati.

Knjiga poziva na hrabrost. Smijem nadodati: Hrabrost je pročitati ovu knjigu! Izložiti se mišljenju koje nije u trendu i koje može ‘kontaminirati naš trijezni stav o migrantima’. Hrabrost je staviti u pitanje svoj stav, odnosno priznati da to često i nije moj osobno izgrađeni stav, nego tek nešto presnimljeno s matrice javnoga mnijenja.

Hrabrost je odvažiti se, barem na kratko, i pogledati dioptrijom srca onih koji iz blizine gledaju u oči čovjeku, bratu – migrantu – i u istom pogledu prepoznati srce puno nade u bolji život, ali i straha da će u nama susresti hladan pogled koji graniči s prezirom.

Ako imamo hrabrosti i otvorimo dušu, riskiramo da nas izrečena poruka duboko zasiječe. No, ona ne ranjava. Naprotiv, u svojoj jasnoći, pročišćena evanđeoskom ljubavi, pokazuje se ljekovitom. Liječi kronične bolesti: bolest predrasuda, straha, površnosti, cinizma koje lako zagospodare našom podsviješću.

Knjiga je apel-poziv: Treba dignuti glas! Koji glas? Glas koji ima stvarnu moć je glas oblikovan u dubini ljudske intime, u svetištu u kojem Bog progovara i u kojem osluškujemo njegov glas. Mi ga nazivamo glasom savjesti, on ima snagu za promjenu i hrabrost za obraćenje. Kad se taj glas podigne, on prerasta u ‘glas za druge’, prvenstveno za one koji nemaju pravo glasa.

Dragi čitatelji, toplo preporučam ovo podijeljeno iskustvo od mons. de Sinetyja, preneseno brigom male sestre Vesne i molim Boga da bude na vaš osobni rast; da ga osluškujete i kad savjest progovori da vaš glas hrabro pustite u eter”.

(Vatican News – polis.ba – D. P.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva