Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 12. 2022.
Prijava

Dan Ujedinjenih naroda i Tjedan razoružanja

Autor: Ekumena

Današnji dan slavi se kao dan Ujedinjenih naroda, međunarodne organizacije kojoj bi temeljna zadaća trebala biti očuvanje svjetskog mira i sigurnosti. Povelja Ujedinjenih naroda i Statut Međunarodnog suda stupili su na snagu 24. listopada 1945. godine (dakle, ove godine se obilježava 77 godina postojanja), nakon što je 29 zemalja potpisalo ratifikacijske dokumente. Tu ideju iznijeli su američki predsjednik Roosevelt i britanski premijer Churchill u Atlanskoj povelji. Željeli su povezati antihitlerovske narode u jednu koaliciju koja bi održavala mir i sigurnost u svijetu. Ujedinjeni narodi danas broje 193 članice, među kojima je i Hrvatska.

 Tjedan razoružanja otpočinje na godišnjicu osnutka UN-a. Vrijeme je to da se mirovni odgajatelji pozabave problemima i mogućnostima koji nastaju u težnji prema onome što je Elise Boulding nazvala “svijetom bez oružja”. Kao doprinos Globalne kampanje za mirovno obrazovanje odgoju ciljeva tjedna, UN nudi materijale za pokretanje rasprave o ukidanju nuklearnog oružja i razmatranje pisanja “nove povijesti”.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: međunarodni

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva