Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava

Ivan Klimak (Ljestvičar), časni otac

Autor: Ekumena

Ivan Klimak (latinski: Ioannes Climacus), također poznat i kao Ivan Ljestvičar, Ivan Skolastik i Ivan Sinajski, bio je kršćanski redovnik na prijelazu iz 6. u 7. stoljeće. Rimokatolička, istočne pravoslavne i grkokatoličke crkve štuju ga kao sveca.

Gotovo ništa pouzdano ne znamo o Ivanovu životu. Postoji drevna Vita (životopis), koju je napisao redovnik Danijel iz samostana Raithu. Iako tvrdi da je suvremenik, Danijel priznaje da ne poznaje Ivanovo podrijetlo, a detalji o Ivanovom rođenju rezultat su kasnijih nagađanja te su ograničeni na podatke sadržane u Menologionu (svetačkom kalendaru).

Ukoliko je Danijelovo svjedočanstvo točna, a danas ga nemamo s čime usporediti, Ivan je u samostan Vatos na planini Sinaj, današnji samostan Svete Katarine, ušao u dobi od oko 16 godina. Martirije, stariji redovnik, uputio ga je u duhovni život. Nakon Martirijeve smrti, Ivan se povukao kao pustinjak u podnožje obližnje planine, gdje je u posvećenosti proveo dvadesetak godina, proučavajući živote svetaca te je tako postao jedan od učenijih crkvenih otaca.

I na Istoku i na Zapadu blagdan svetog Ivana je 30. ožujka, pa je važno i njegovo ekumensko značenje. Četvrte korizmene nedjelje obilježavaju ga i Istočna pravoslavna crkva i bizantske katoličke crkve. U Rusiji su mu posvećeni mnogi hramovi, uključujući kapelicu i zvonik u moskovskom Kremlju. Ivan Klimak također je poznat i kao Skolastik, ali ga se ne smije miješati s carigradskim patrijarhom Ivanom Skolastikom.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: grkokatolički

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva