Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Čista srijeda – Pepelnica, početak Korizme

Autor: Ekumena

Korizma je razdoblje pokorničke priprave vjernika za Uskrs, a počinje na Pepelnicu, šest i pol tjedana prije Uskrsa i traje 40 dana (isključujući nedjelje), u spomen na post Isusa Krista u divljini prije početka njegove javne službe.

U Istočnim crkvama Korizma počinje u ponedjeljak sedmog tjedna prije Uskrsa, a završava u petak devetog dana prije Uskrsa, dočim na Zapadu započinje Čistom srijedom.

Od apostolskih vremena, razdoblje pripreme i posta za Uskrs najvjerojatnije je održavano neko vrijeme prije Uskrsa, iako tradicija u tom smislu nije jasno uspostavljena sve do Prvog sabora u Niceji (325). Korizma je bila vrijeme priprave kandidata za krštenje, kao i vrijeme pokore za one kojima je bila zabranjena pričest i koji su se pripremali za obnovu. Pokornici su morali nositi odrpanu odjeću i posipati se pepelom.

Takav oblik javne pokore počeo je izumirati već u 9. stoljeću, a postalo je uobičajeno da se svi vjernici podsjete na potrebu pokajanja pepeljenjem čela na prvi dan Korizme, odakle i naziv Pepelnica. Obilježavaju je rimokatolici, anglikanci, luterani, metodisti, češka braća (Moravljani), kao i mnogi drugi reformirani kršćani (kongregacionalisti, kontinentalni reformirani i prezbiterijanci). Palmino lišće s prošlogodišnje proslave Cvjetnice koristi se za izradu pepela u obredu pepeljenja, čime se nastoji slikovito povezati Kristov slavni ulazak u Jeruzalem i muku koju je ondje podnio.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: katolički, protestantski

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva