Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava

Čista srijeda – Pepelnica, početak Korizme

Autor: Ekumena

Korizma je razdoblje pokorničke priprave vjernika za Uskrs, a počinje na Pepelnicu, šest i pol tjedana prije Uskrsa i traje 40 dana (isključujući nedjelje), u spomen na post Isusa Krista u divljini prije početka njegove javne službe.

U Istočnim crkvama Korizma počinje u ponedjeljak sedmog tjedna prije Uskrsa, a završava u petak devetog dana prije Uskrsa, dočim na Zapadu započinje Čistom srijedom.

Od apostolskih vremena, razdoblje pripreme i posta za Uskrs najvjerojatnije je održavano neko vrijeme prije Uskrsa, iako tradicija u tom smislu nije jasno uspostavljena sve do Prvog sabora u Niceji (325). Korizma je bila vrijeme priprave kandidata za krštenje, kao i vrijeme pokore za one kojima je bila zabranjena pričest i koji su se pripremali za obnovu. Pokornici su morali nositi odrpanu odjeću i posipati se pepelom.

Takav oblik javne pokore počeo je izumirati već u 9. stoljeću, a postalo je uobičajeno da se svi vjernici podsjete na potrebu pokajanja pepeljenjem čela na prvi dan Korizme, odakle i naziv Pepelnica. Obilježavaju je rimokatolici, anglikanci, luterani, metodisti, češka braća (Moravljani), kao i mnogi drugi reformirani kršćani (kongregacionalisti, kontinentalni reformirani i prezbiterijanci). Palmino lišće s prošlogodišnje proslave Cvjetnice koristi se za izradu pepela u obredu pepeljenja, čime se nastoji slikovito povezati Kristov slavni ulazak u Jeruzalem i muku koju je ondje podnio.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: katolički, protestantski

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva