Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 07. 12. 2022.
Prijava

Čista srijeda – Pepelnica, početak Korizme

Autor: Ekumena

Korizma je razdoblje pokorničke priprave vjernika za Uskrs, a počinje na Pepelnicu, šest i pol tjedana prije Uskrsa i traje 40 dana (isključujući nedjelje), u spomen na post Isusa Krista u divljini prije početka njegove javne službe.

U Istočnim crkvama Korizma počinje u ponedjeljak sedmog tjedna prije Uskrsa, a završava u petak devetog dana prije Uskrsa, dočim na Zapadu započinje Čistom srijedom.

Od apostolskih vremena, razdoblje pripreme i posta za Uskrs najvjerojatnije je održavano neko vrijeme prije Uskrsa, iako tradicija u tom smislu nije jasno uspostavljena sve do Prvog sabora u Niceji (325). Korizma je bila vrijeme priprave kandidata za krštenje, kao i vrijeme pokore za one kojima je bila zabranjena pričest i koji su se pripremali za obnovu. Pokornici su morali nositi odrpanu odjeću i posipati se pepelom.

Takav oblik javne pokore počeo je izumirati već u 9. stoljeću, a postalo je uobičajeno da se svi vjernici podsjete na potrebu pokajanja pepeljenjem čela na prvi dan Korizme, odakle i naziv Pepelnica. Obilježavaju je rimokatolici, anglikanci, luterani, metodisti, češka braća (Moravljani), kao i mnogi drugi reformirani kršćani (kongregacionalisti, kontinentalni reformirani i prezbiterijanci). Palmino lišće s prošlogodišnje proslave Cvjetnice koristi se za izradu pepela u obredu pepeljenja, čime se nastoji slikovito povezati Kristov slavni ulazak u Jeruzalem i muku koju je ondje podnio.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: katolički, protestantski

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva