Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Četvrta nedjelja Došašća

Autor: Ekumena

Razdoblje adventa ili došašća, kojemu ime potječe od latinskog ”adventus” (=dolazak), pa otuda i hrvatski naziv ”došašće”, vrijeme je koje prethodi svetkovini Rođenja Gospodnjega odnosno Božića, a započinje s nedjeljom koja je najbliža blagdanu sv. Andrije (30. studenog) i traje četiri tjedna. Otprilike u 9. st. prva nedjelja došašća ustalila se i kao početak nove crkvene ili liturgijske godine.

Daleko podrijetlo Došašća treba tražiti u galikanskom vremenu priprave za blagdan Bogojavljenja, koji je bio krsni blagdan u tom dijelu Zapada i posljedično imao svoju sezonu priprave za krštenje slično korizmi. On je tako postao razdobljem posta i molitve, koje je isprva trajalo tri tjedna, ali je s vremenom produljeno na četrdeset dana slično korizmi. Postala je poznata i kao martinjska korizma, jer je započinjala blagdanom sv. Martina (11. studenog). Došašće u Rimu nije postojalo sve do druge polovice 6. stoljeća. Gelazijanski sakramentarij (6. st.) bio je prvi koji je uvrstio liturgiju došašća, čije podrijetlo najvjerojatnije nije u Rimu, nego u Raveni. Papa Grgur I. Veliki (umro 604. g.) skratio je vrijeme došašća sa šest tjedana na četiri, te je sam sastavio liturgijske tekstove i uredio lekcionar i kanon mise za vrijeme došašća.

Liturgijsko značenje došašća je dvojako: to je vrijeme osobne i duhovne priprave za svetkovinu Božića, odnosno sjećanja na prvi, povijesni Isusov dolazak, a samim time i vrijeme u kojemu se umovi i srca vjernika sjećanjem upravljaju prema njegovu drugome dolasku na svršetku svijeta.

Vrijeme došašća do 16. prosinca snažnije se usredotočuje na Kristov dolazak u slavi, a vrijeme od 17. do 24. prosinca služi kao najuža priprava za svetkovinu Isusova Utjelovljenja. Evanđelje prve nedjelje potiče kršćane da bdiju i budu spremni; druga i treća nedjelja podrobnije ističu lik i djelo Ivana Krstitelja, koji je njegov Preteča i čije djelovanje Isusu pripravlja put; a četvrta nedjelja došašća izravno govori o navještenju Mariji (liturgijska godina A), navještenju Josipu (liturgijska godina B) i Marijinu pohodu Elizabeti (liturgijska godina C). Uz proslavu došašća vezuju se i brojni narodni običaji, od kojih je najznačajnije postavljanje vijenca ili badnja s četiri svijeće, koje se pale slijedom nastupanja četiriju nedjelja došašća. Paljenje svijeća nas poziva na budnost i radost u iščekivanju Kristova dolaska među nas ljude.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: katolički, protestantski

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva