Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava

Bogojavljenje – Tri Kralja

Autor: Ekumena

Od svih blagdana u kršćanskom kalendaru Bogojavljenje je doživjelo najviše promjena do danas, i na Istoku i na Zapadu. Sredinom 4. stoljeća, ova je istočna svetkovina slavila rođenje Sina Božjega u tijelu („pojavak“), i to 6. siječnja vjerojatno kao rezultat inkulturacije (tog je dana, naime, prema egipatskom računanju, bio zimski solsticij pa su pogani slavili rađanje Heliosa – boga Sunca). Kada je Božić sa Zapada došao na Istok, na Istoku se na Bogojavljenje počelo slaviti isključivo kao spomen na Isusovo krštenje, dok se toga dana na Zapadu slavi kao dan pohoda mudraca („kralja“) malenom Isusu rođenom u Betlehemu. I na Zapadu i na Istoku razvila se bogata liturgija ove svetkovine.

Misne molitve za blagdan Bogojavljenja u Rimskom misalu veoma su stare, sastavljene na osnovu drevnih izvora. Teološka poruka jest da je Kristov pojavak usmjeren prema svim (poganskim) narodima, a ne samo prema Izabranom narodu. U molitvama se, osim toga, iščitava tipična božićna teologija: Sin Božji je od nas uzeo našu ljudsku narav, da bi nas obdario svojim božanstvom.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: katolički

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva