Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava

Završio globalni vjerski summit o klimatskim promjenama u Abu Dhabiju

Autor: D. P. / 10. 11. 2023.

Globalni vjerski summit o klimatskim promjenama, koji se od ponedjeljka 6. do utorka 7. studenog održavao u Abu Dhabiju, okupio je oko 30 vjerskih vođa iz kršćanstva, islama, hinduizma, budizma i niza drugih vjerskih zajednica, izvijestio je Vatican News.

Sveta Stolica je na summitu radila na promicanju ljudskog bratstva i brige za sve stvoreno, izjavio je u razgovoru za Vatican News prefekt Dikasterija za međureligijski dijalog kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot.

Kardinal Ayuso je istaknuo da je summit nastojao promicati bolji svijet i to očuvanjem planeta i predlaganjem konkretnih koraka koje bi vjerske zajednice, putem suradnje vjerskih vođa u međunarodnoj zajednici, mogle poduzeti. Također, istaknuo je da su mnogi problemi u svijetu nastali zbog različitosti i sukoba, stoga zajedništvo vjerskih zajednica na summitu smatra važnim upravo zbog promicanja jedinstva.

Sudionici su potpisali deklaraciju o djelovanju vjerskih zajednica u borbi protiv klimatskih promjena. Također, pozvali su političke vođe da na konferenciji o klimatskim promjenama COP28, koja će se održati u prosincu 2023., poduzmu konkretne mjere za zaštitu Zemlje.

Sudionici summita pozvali su i na ubrzanje energetske tranzicije, življenje u skladu s prirodom te brzo usvajanje čiste energije. Domaćin skupa bilo je Muslimansko vijeće starješina, a održao se pod pokroviteljstvom predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohameda bin Zayeda Al Nahyana. (VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva