Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 30. 05. 2023.
Prijava

Započeo molitveni tjedan za jednistvo kršćana. U Italiji sve prisutnija osjetljivost za ekumenizam

Autor: M. M. / 18. 01. 2023.

U pozdravu vjernicima talijanskoga govornog područja nazočnima na redovitoj općoj audijenciji, papa Franjo je podsjetio na početak Molitvenog tjedna za jedinstvo kršćana (srijeda, 18. siječnja).

Pozvao je “na molitvu i djelovanje kako bi se među svim vjernicima u Krista sve više afirmirao put prema punom jedinstvu (piena comunione)”. Potaknuo je vjernike na zalaganje da s potpunom predanošću i u svakom životnom okruženju budu “graditelji pomirenja i mira”, prenio je Vatican News.

Vatikanska je agencija objavila i da se među materijalima koje je Nacionalna ured za ekumenizam i međureligijski dijalog Talijanske biskupske konferencije stavio na internet nalazi i video snimljen zajedno s kršćanima iz drugih crkava.

“Kršćanske crkve mogu biti zajedno, mogu surađivati i dizati svoj glas protiv nepravde koje trpe žene i djeca te zajedno svjedočiti o istom Kristu i istom evanđelju“, ističe vladika Dionisije, vikar mitropolita talijanskog Polikarpa.

“Napast je misliti da ekumenizam znači pažljivo vagati što nam je zajedničko i što nas razlikuje te tjedan dana naglašavati zajedničke elemente (inače) pretvarajući se da drugi ne postoje”, primjećuje pastor Daniele Garrone, predsjednik Saveza evanđeoskih crkava u Italiji. Prema njegovom mišljenju, ovogodišnje geslo Tjedna (tj. Osmine) “Učite se dobrim djelima: pravdi težite” (Iz 1, 17) poziva sve da se pogledaju, da uče i da zajedno krenu putem obraćenja.

Don Giuliano Savina, ravnatelj Nacionalnog ureda za ekumenizam i međureligijski dijalog, izjavio je Vatican Newsu da je to tijelo talijanskog episkopata u kontaktu s 226 biskupija koje promiču mnoštvo inicijativa, od molitvi do okruglih stolova, a u koje su uključene i škole, sveučilišta i obitelji. Primjerice, u biskupiji Lucca posebno se radi s djecom i adolescentima, a venecijanski Institut za ekumenske studije priprema podcaste u kojima će sudjelovati katolički, protestantski i pravoslavni pastiri.

Na pitanje novinara raste li u Italiji senzibiliziranost za dijalog i suradnju među kršćana različitih Crkava, ravnatelj Savina je odgovorio da se može reći da raste, odnosno, on voli reći da je ta “osjetljivost prisutna” i da su mnoge stvari “znaci nade i mira”. (M. M.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva