Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava

Započeo molitveni tjedan za jednistvo kršćana. U Italiji sve prisutnija osjetljivost za ekumenizam

Autor: M. M. / 18. 01. 2023.

U pozdravu vjernicima talijanskoga govornog područja nazočnima na redovitoj općoj audijenciji, papa Franjo je podsjetio na početak Molitvenog tjedna za jedinstvo kršćana (srijeda, 18. siječnja).

Pozvao je “na molitvu i djelovanje kako bi se među svim vjernicima u Krista sve više afirmirao put prema punom jedinstvu (piena comunione)”. Potaknuo je vjernike na zalaganje da s potpunom predanošću i u svakom životnom okruženju budu “graditelji pomirenja i mira”, prenio je Vatican News.

Vatikanska je agencija objavila i da se među materijalima koje je Nacionalna ured za ekumenizam i međureligijski dijalog Talijanske biskupske konferencije stavio na internet nalazi i video snimljen zajedno s kršćanima iz drugih crkava.

“Kršćanske crkve mogu biti zajedno, mogu surađivati i dizati svoj glas protiv nepravde koje trpe žene i djeca te zajedno svjedočiti o istom Kristu i istom evanđelju“, ističe vladika Dionisije, vikar mitropolita talijanskog Polikarpa.

“Napast je misliti da ekumenizam znači pažljivo vagati što nam je zajedničko i što nas razlikuje te tjedan dana naglašavati zajedničke elemente (inače) pretvarajući se da drugi ne postoje”, primjećuje pastor Daniele Garrone, predsjednik Saveza evanđeoskih crkava u Italiji. Prema njegovom mišljenju, ovogodišnje geslo Tjedna (tj. Osmine) “Učite se dobrim djelima: pravdi težite” (Iz 1, 17) poziva sve da se pogledaju, da uče i da zajedno krenu putem obraćenja.

Don Giuliano Savina, ravnatelj Nacionalnog ureda za ekumenizam i međureligijski dijalog, izjavio je Vatican Newsu da je to tijelo talijanskog episkopata u kontaktu s 226 biskupija koje promiču mnoštvo inicijativa, od molitvi do okruglih stolova, a u koje su uključene i škole, sveučilišta i obitelji. Primjerice, u biskupiji Lucca posebno se radi s djecom i adolescentima, a venecijanski Institut za ekumenske studije priprema podcaste u kojima će sudjelovati katolički, protestantski i pravoslavni pastiri.

Na pitanje novinara raste li u Italiji senzibiliziranost za dijalog i suradnju među kršćana različitih Crkava, ravnatelj Savina je odgovorio da se može reći da raste, odnosno, on voli reći da je ta “osjetljivost prisutna” i da su mnoge stvari “znaci nade i mira”. (M. M.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva