Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava
Vatikanski radio i TV

Vatikanski radio u službi promicanja solidarnosti i mira

Autor: Ekumena / 10. 03. 2022.

Vatikanski radio pridružio se inicijativi Europske radiodifuzijske unije te 10. ožujka emitirao Beethovenovu devetu simfoniju u znak promicanja solidarnosti i mira.

Pedeset i šest kanala Europske radiodifuzne unije (EBU), čiji je Vatikanski radio jedan od osnivača, u četvrtak, 10. ožujka, posvetio je značajan prostor promicanju mira i solidarnosti kao svjedočanstvo ljudskog duha protiv rata u Ukrajini, emitiranjem dijela ili cijelu Beethovenovu devetu simfoniju u sklopu inicijative ”Beethovenov poziv na solidarnost” (Beethoven call for solidarity).

Simfonija br. 9 u d-molu, op. 125, zborska je simfonija njemačkog skladatelja Ludwiga van Beethovena, koji ju je skladao između 1822. i 1824. godine. Prvi put je izvedena u Beču 7. svibnja 1824. godine.

Vatikanski radio se isto tako priključio inicijativi za mir i dijalog. ”Jednostavna, ali značajna inicijativa, koja glazbom naglašava bitnu predanost izgradnji veze bratstva među osobama i narodima”, istaknuo je glavni urednik Vatikanskog radija/Vatican News, Massimiliano Menichetti. “U ovom trenutku užas rata ranjava milijune ljudi, ugrožavajući svjetsku ravnotežu”, kazao je, te dodao: ”pridružujemo se radiotelevizijskim kućama u Europi i ukrajinskoj nacionalnoj radioteleviziji koja nastavlja, ne bez poteškoća, svoje usluge”.

Kako bi se osigurala pluralnost glasova, Vatikanski radio razmatra širenje kratkovalnog emitiranja u Rusiju i Ukrajinu kako bi bio bliži pogođenima.

Menichetti ističe da su novinari Vatikanskog radija/Vatican News prisutni duž granica Ukrajine u Rumunjskoj, Mađarskoj, Moldaviji i Poljskoj, gdje humanitarna kriza poprima dramatične razmjere. ”Pokušavamo donijeti nadu Evanđelja, pravovremene informacije, molitve i bilješke”, rekao je glavni urednik. Nadalje, dodao je kako ljudi iz 69 zemalja radi rame uz rame u redakciji Vatikanskog radija/Vatican News. ”Rusi, Ukrajinci, Amerikanci, Etiopljani, Eritrejci, Sirijci, Libanonci, Kinezi… svi su uključeni u konstruktivan narativ”. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva