Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Vatikanski radio u službi promicanja solidarnosti i mira

Autor: Ekumena

Vatikanski radio pridružio se inicijativi Europske radiodifuzijske unije te 10. ožujka emitirao Beethovenovu devetu simfoniju u znak promicanja solidarnosti i mira.

Pedeset i šest kanala Europske radiodifuzne unije (EBU), čiji je Vatikanski radio jedan od osnivača, u četvrtak, 10. ožujka, posvetio je značajan prostor promicanju mira i solidarnosti kao svjedočanstvo ljudskog duha protiv rata u Ukrajini, emitiranjem dijela ili cijelu Beethovenovu devetu simfoniju u sklopu inicijative ”Beethovenov poziv na solidarnost” (Beethoven call for solidarity).

Simfonija br. 9 u d-molu, op. 125, zborska je simfonija njemačkog skladatelja Ludwiga van Beethovena, koji ju je skladao između 1822. i 1824. godine. Prvi put je izvedena u Beču 7. svibnja 1824. godine.

Vatikanski radio se isto tako priključio inicijativi za mir i dijalog. ”Jednostavna, ali značajna inicijativa, koja glazbom naglašava bitnu predanost izgradnji veze bratstva među osobama i narodima”, istaknuo je glavni urednik Vatikanskog radija/Vatican News, Massimiliano Menichetti. “U ovom trenutku užas rata ranjava milijune ljudi, ugrožavajući svjetsku ravnotežu”, kazao je, te dodao: ”pridružujemo se radiotelevizijskim kućama u Europi i ukrajinskoj nacionalnoj radioteleviziji koja nastavlja, ne bez poteškoća, svoje usluge”.

Kako bi se osigurala pluralnost glasova, Vatikanski radio razmatra širenje kratkovalnog emitiranja u Rusiju i Ukrajinu kako bi bio bliži pogođenima.

Menichetti ističe da su novinari Vatikanskog radija/Vatican News prisutni duž granica Ukrajine u Rumunjskoj, Mađarskoj, Moldaviji i Poljskoj, gdje humanitarna kriza poprima dramatične razmjere. ”Pokušavamo donijeti nadu Evanđelja, pravovremene informacije, molitve i bilješke”, rekao je glavni urednik. Nadalje, dodao je kako ljudi iz 69 zemalja radi rame uz rame u redakciji Vatikanskog radija/Vatican News. ”Rusi, Ukrajinci, Amerikanci, Etiopljani, Eritrejci, Sirijci, Libanonci, Kinezi… svi su uključeni u konstruktivan narativ”. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva