Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Uskrs u Kijivu

Autor: Ekumena

Tijekom uskrsne mise slavljene u katedrali ukrajinskoga glavnog grada, papinski je milostinjar potaknuo vjernike da se prisjete kako je Krist pobijedio smrt; zbog toga ne trebamo gubiti nadu.

U očima ljudi još je uvijek vidljiv užas zbog onoga viđenoga u Borodjanki, jednom od područja koje je rat u Ukrajini najviše pogodio, i u kojemu se nalazi masovna grobnica s 80 bezimenih tijela.

Pred njima je kardinal Konrad Krajewski, Papin milostinjar, kleknuo, nakon pobožnosti Križnoga puta na Veliki petak, zajedno s nuncijem u Ukrajini, nadbiskupom Visvaldasom Kulbokasom. Ne smijemo se zaustaviti na toj boli koja nas zaprepašćuje – rekao je kardinal na misi slavljenoj na Uskrs.

Euharistijsko je slavlje predvodio nuncij, zajedno s biskupom kijevsko-žitomirske biskupije monsinjorom Vitalijem Kryvytskym. Kardinal Krajewski je podsjetio da je Isusovo uskrsnuće znak mira. Morao je uskrsnuti – objasnio je – jer bismo inače morali ostati na Velikom petku, zaustaviti se samo na patnji i grijehu, i ljudski ne bi bilo izlaza iz te situacije.

Hvala Bogu, tu je uskrsnuće; kada dođe Krist udaljuje sve zlo; ima nade da će nas blagosloviti – rekao je kardinal te podsjetio na Papinu poruku Urbi et Orbi – Gradu i svijetu, u kojoj je potaknuo na molitvu za Ukrajinu. Donosim vam blagoslov Svetoga Oca. Neka vlada mir, jer Bog je pobijedio svako zlo, On je uskrsnuo, i uskrsnut ćemo i mi. Христос воскрес! Krist je uskrsnuo! – rekao je na kraju, na ukrajinskom jeziku, kardinal Krajewski. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Ekklēsia, Svijet
Oznake: Ekklesia, Kijiv, Konrad Krajewski, Uskrs

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva