Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 12. 2022.
Prijava

Uskrs u Kijivu

Autor: Ekumena

Tijekom uskrsne mise slavljene u katedrali ukrajinskoga glavnog grada, papinski je milostinjar potaknuo vjernike da se prisjete kako je Krist pobijedio smrt; zbog toga ne trebamo gubiti nadu.

U očima ljudi još je uvijek vidljiv užas zbog onoga viđenoga u Borodjanki, jednom od područja koje je rat u Ukrajini najviše pogodio, i u kojemu se nalazi masovna grobnica s 80 bezimenih tijela.

Pred njima je kardinal Konrad Krajewski, Papin milostinjar, kleknuo, nakon pobožnosti Križnoga puta na Veliki petak, zajedno s nuncijem u Ukrajini, nadbiskupom Visvaldasom Kulbokasom. Ne smijemo se zaustaviti na toj boli koja nas zaprepašćuje – rekao je kardinal na misi slavljenoj na Uskrs.

Euharistijsko je slavlje predvodio nuncij, zajedno s biskupom kijevsko-žitomirske biskupije monsinjorom Vitalijem Kryvytskym. Kardinal Krajewski je podsjetio da je Isusovo uskrsnuće znak mira. Morao je uskrsnuti – objasnio je – jer bismo inače morali ostati na Velikom petku, zaustaviti se samo na patnji i grijehu, i ljudski ne bi bilo izlaza iz te situacije.

Hvala Bogu, tu je uskrsnuće; kada dođe Krist udaljuje sve zlo; ima nade da će nas blagosloviti – rekao je kardinal te podsjetio na Papinu poruku Urbi et Orbi – Gradu i svijetu, u kojoj je potaknuo na molitvu za Ukrajinu. Donosim vam blagoslov Svetoga Oca. Neka vlada mir, jer Bog je pobijedio svako zlo, On je uskrsnuo, i uskrsnut ćemo i mi. Христос воскрес! Krist je uskrsnuo! – rekao je na kraju, na ukrajinskom jeziku, kardinal Krajewski. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Ekklēsia, Svijet
Oznake: Ekklesia, Kijiv, Konrad Krajewski, Uskrs

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva