Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Uskrs u Kijivu

Autor: Ekumena

Tijekom uskrsne mise slavljene u katedrali ukrajinskoga glavnog grada, papinski je milostinjar potaknuo vjernike da se prisjete kako je Krist pobijedio smrt; zbog toga ne trebamo gubiti nadu.

U očima ljudi još je uvijek vidljiv užas zbog onoga viđenoga u Borodjanki, jednom od područja koje je rat u Ukrajini najviše pogodio, i u kojemu se nalazi masovna grobnica s 80 bezimenih tijela.

Pred njima je kardinal Konrad Krajewski, Papin milostinjar, kleknuo, nakon pobožnosti Križnoga puta na Veliki petak, zajedno s nuncijem u Ukrajini, nadbiskupom Visvaldasom Kulbokasom. Ne smijemo se zaustaviti na toj boli koja nas zaprepašćuje – rekao je kardinal na misi slavljenoj na Uskrs.

Euharistijsko je slavlje predvodio nuncij, zajedno s biskupom kijevsko-žitomirske biskupije monsinjorom Vitalijem Kryvytskym. Kardinal Krajewski je podsjetio da je Isusovo uskrsnuće znak mira. Morao je uskrsnuti – objasnio je – jer bismo inače morali ostati na Velikom petku, zaustaviti se samo na patnji i grijehu, i ljudski ne bi bilo izlaza iz te situacije.

Hvala Bogu, tu je uskrsnuće; kada dođe Krist udaljuje sve zlo; ima nade da će nas blagosloviti – rekao je kardinal te podsjetio na Papinu poruku Urbi et Orbi – Gradu i svijetu, u kojoj je potaknuo na molitvu za Ukrajinu. Donosim vam blagoslov Svetoga Oca. Neka vlada mir, jer Bog je pobijedio svako zlo, On je uskrsnuo, i uskrsnut ćemo i mi. Христос воскрес! Krist je uskrsnuo! – rekao je na kraju, na ukrajinskom jeziku, kardinal Krajewski. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Ekklēsia, Svijet
Oznake: Ekklesia, Kijiv, Konrad Krajewski, Uskrs

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva