Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
Izaslanstvo WCC-a u posjetu Ukrajini i tamošnjim crkvama i vjerskim zajednicama. (Foto: Oikoumene)

Ukrajinske vjerske zajednice sastale se s izaslanstvom Svjetskog vijeća crkava

Autor: Ekumena / 12. 08. 2022.

Predvođeno vršiteljem dužnosti glavnog tajnika WCC-a, prof. dr. Ioanom Saucom, izaslanstvo Svjetskog vijeća crkava sastalo se 3. kolovoza s UCCRO-om – Vijećem crkava i vjerskih zajednica Ukrajine, u sklopu posjeta Ukrajini, kako bi osiguralo sudjelovanje ukrajinskih crkava na predstojećoj Skupštini WCC-a u Karlsruheu u Njemačkoj.

“Inicijativa da nas dođe posjetiti tijekom ruske agresije vrlo je važna za nas i za vjersko društvo u Ukrajini”, izjavio je Marcos Hovhannisyan, biskup ukrajinske biskupije Armenske apostolske crkve i predsjednik UCCRO-a, pozdravljajući izaslanstvo WCC-a. Članovi UCCRO-a izrazili su nadu da će glas WCC-a i crkava diljem svijeta pomoći u zaustavljanju rata agresije na Ukrajinu.

“Došli smo osigurati da na Skupštini WCC-a bude izaslanika iz Ukrajine kako bi cijeli svijet mogao vidjeti njihovu nazočnost i da mogu govoriti u svoje ime”, kazao je Sauca. “Bog je na strani onih koji pate i samo mir uvijek pobjeđuje.”

Hovhannisyan je kazao kako je poziv WCC- a za sudjelovanje na predstojećoj Skupštini vrlo važan za crkve u zemlji. Vijeće crkava i vjerskih organizacija Ukrajine predstavlja 95% vjerskih zajednica Ukrajine, uključujući crkve pravoslavne, grkokatoličke, rimokatoličke, protestantske i evanđeoske tradicije, kao i židovske i muslimanske vjerske udruge.

“Inspirirani smo njihovim radom, ne samo predstavljanjem ukrajinskog društva, već i zajedničkom vizijom zajedničke budućnosti”, kazao je Sauca. “Kao vjerske zajednice, igrate važnu ulogu u pomirenju, a pomirenje se ne događa zaboravljanjem, već govorenjem istine.”

Izaslanstvo WCC-a sastalo se i s predstavnicima državnih institucija. Vlasti Ukrajine i Vijeće crkava i vjerskih organizacija Ukrajine (UCCRO) pozvale su globalnu zajednicu crkava da digne svoj glas kako bi se okončao rat agresije na Ukrajinu. Tijekom posjeta Saucu su pratili dr. Odair Pedroso Mateus, zamjenik glavnog tajnika WCC-a i ravnatelj Komisije za vjeru i red, i Ivars Kupcis, novinar WCC-a. (Oikoumene / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva