Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 12. 2022.
Prijava

Trgovina ljudima, sakaćenje genitalija. “Pošasti čovječanstva” koje posebno pogađaju žene

Autor: Ekumena

Papa Franjo je nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja uputio dva apela međunarodnoj zajednici, u kojima je izrazio svoju tugu i pozvao odgovorne da djeluju odlučno kako bi spriječili trgovinu ljudima, kao i ponižavajuću praksu sakaćenja ženskih genitalija.

Ujedinjeni narodi 2012. proglasili su 6. veljače Međunarodi dan borbe protiv sakaćenja ženskih genitalija, a papa Franjo je u obraćanju nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja podsjetio na tu raširenu praksu koja ozbiljno narušava tjelesno dostojanstvo žene, te podsjetio kako se ti zahvati nerijetko obavljaju u uvjetima opasnima za zdravlje.

Idućeg će pak utorka biti obilježen Svjetski dan molitve i svijesti o borbi protiv trgovine ljudima, na spomendan svete Josipe Bakhite. Jozefina Bakhita rođena je 1868. u Darfuru (južni Sudan). U devetoj godini života, dok je pomagala roditeljima u polju, oteli su je trgovci robljem i dali joj ime Bakhita (Sretnica). Prodavali su je i preprodavali po tržnicama u mjestima El Obeid i Khartoum. Promijenila je pet vlasnika. Doživjela je brojna poniženja i patnje ropstva, kako fizička tako i moralna. Konačno slobodna i mogla je odlučiti o svojoj sudbini te se 1896. pridružila sestrama u Institutu za katekumenizam. Umrla je 1947.

“To je duboka rana, nanesena sramotnom potragom za ekonomskim interesima bez ikakvog poštovanja prema ljudskoj osobi”, rekao je Papa, spominjući se mnogih djevojaka na ulicama koje su robinje trgovaca ljudima, koje su zlostavljane ako ne donesu novac. “To se danas događa u našim gradovima”, naglasio je.

“Suočen s ovim pošastima čovječanstva, izražavam svoju bol i pozivam odgovorne da djeluju odlučno kako bi spriječili iskorištavanje i ponižavajuće postupke koje posebno pogađaju žene i djevojke”, kazao je papa Franjo. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva