Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Treće rušenje nadgrobnih spomenika pravoslavnih u Starom groblju u Vukovaru

Autor: M. M.

U utorak je “Večernji list” objavio da je “na pravoslavni Badnjak”, na Starom groblju u Vukovaru, koje se nalazi blizu središta grada, u Ulici Europske unije, uništeno desetak nadgrobnih spomenika na kojima su “imena preminulih većinom bila ispisana ćirilicom”. Istog su dana mediji koji nisu nisu imali svojeg izvještača prenijeli Hininu objavu da je u noći s četvrtka na petak, odnosno 5. na 6. siječnja, porušeno deset nadgrobnih spomen ploča, od kojih su tri pukle. Policija je poručila da traga za krivcem protiv kojeg će državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu zbog povrede mira pokojnika.

Skrnavljenjem nadgrobnih spomenika na starom pravoslavnom groblju u Vukovaru počinitelj je izvršio “izravan napad na Vukovar”, priopćile su u srijedu gradske vlasti, što je agencija Hina objavila i na engleskom jeziku.

“Najiskrenije osuđujem taj nedopustivi, necivilizacijski čin povrede mira pokojnika te se nadam da će se kvalitetnim radom Policijske postaje Vukovar u što skorijem vremenu pronaći i sankcionirati počinitelji tog kaznenog djela”, poručio je pak gradonačelnik Ivan Penava.

Srđan Kolar, zamjenik gradonačelnika iz reda srpske manjine, naveo je kako je to već treći takav slučaj na istom groblju u posljednja tri mjeseca. U prvom slučaju, kazao je, demolirano je nekoliko spomenika, a u drugom je uništena ikona na križu u središtu groblja.

Kolar, inače predsjednik vukovarskog SDSS-a, očekuje od policije da pronađe odgovorne za ovaj vandalizam koji najvjerojatnije nije počinila jedna osoba jer su uništeni spomenici vrlo teški.

Na mrežnim stranci Eparhije os(j)ečkopoljske i baranjske stoji da je “teško nedelo” učinjeno “u periodu božićnih praznika, najverovatnije 5. i 6. januara” te da je detaljnim pregledom utvrđeno da je “devastirano trinaest spomenika”, o čemu je obaviještena policija nakon čega je obavljen uviđaj.

Eparhija napominje da je to bio “treći vandalski i nečovečan čin ove prirode u proteklo vreme, u zadnjem slučaju učinjen u vreme kada je Crkva sva u duhu praznika Hristovog Rođenja koji jeste praznik mira i porodice, što daje posebnu težinu srodnicima onih čije seni tamo počivaju”.

Prema fotografijama koje su objavljene, po grobovima i spomenicima je udarano vrlo teškim čekićem. (M. M.)

Objavljeno u: Mir, Regija
Oznake: Badnjak, Božić, groblje, Mir, pravoslavni, Vukovar

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva