Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 13. 04. 2024.
Prijava

Svjetski dan migranata

Autor: Ekumena

Svjetski dan migranata je dan koji je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda i obilježava se 18. prosinca svake godine. 18. prosinca 1990. prihvaćen je Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i njihovi obitelji te se tada podsjeća na doprinos koji su migranti daju u zemlju u kojoj su se doselili. Također se na taj dan podsjeća kako je potrebno poštovati sva ljudska prava.

Ured hrvatskog ombudsmena ističe da se migranti diljem svijeta susreću sa stigmatizacijom, diskriminacijom, govorom mržnje i problemima u integraciji. Upravo je cilj ovoga obilježavanja podići svijest o jačini i širini doprinosa migranata društvima kojima se pridružuju.

Migranti sele iz svojih zemalja iz različitih razloga – neki pokušavaju doći u Europu tražeći bolje obrazovanje ili poslove, neki bježe od prijetnji, nasilja i rata, no ni jedni ni drugi faktično nemaju drugog načina za prijeći granicu osim na iregularan način. Iregularne migracije su veliki izazov današnjeg vremena, pri čemu su u posebno zahtjevnoj poziciji zemlje na vanjskoj granici EU i evidentna potreba za razvijanjem bolje europske politike.

Zbog svog geografskog položaja u ovoj je poziciji i Hrvatska, često za migrante tranzitna, no nažalost i zemlja u odnosu na koju se sada već godinama iz brojnih izvora, posebice od domaćih i stranih udruga i medija, čuju navodi o protjerivanju i nemogućnosti pristupa međunarodnoj zaštiti, ali i nasilju prema migrantima. Kao nacionalna institucija za zaštitu ljudskih prava i Nacionalni preventivni mehanizam za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja već godinama ukazujemo na potrebu provođenja učinkovite istrage ovih navoda, a na brojne probleme ukazuju i različiti međunarodni mehanizmi i mandati.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: međunarodni

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva