Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava

Svijet je izabrao Kajina, ali Bog ga i dalje spašava

Autor: Ekumena

U intervjuu koji je papa Franjo dao novinarki Loreni Bianchetti, u posebnoj emisiji programa “A Sua imagine“ (Na njegovu sliku), govori se o različitim temama: o drami rata, ne samo u Ukrajini, o ulozi žena, pitanju izbjeglica, pandemiji, o svjetovnosti u Crkvi, ali i o važnosti oprosta i nade na kršćanskom putu.

Tišina je zvuk Velikoga petka, posebno kada otkuca određeni čas, tri sata poslijepodne, trenutak kada Sin Božji umire na križu. Tišina je također prava riječ za trenutak boli, ona koja daje prostor onomu tko je u suzama. Tri sata poslijepodne smjerokaz su koji usmjeravaju intervju naslovljen “Nada pod opsadom”, emitiran na prvom programu talijanske radiotelevizije.

Govor o tišini posebno je snažan dio razgovora, kada Papa kaže: “Jedna od stvari koje sam naučio jest ne govoriti kada netko pati”, “trebamo moliti za milost plača. S mukom se Gospodinovom danas povezuju bolni putovi kojima idu brojne nedužne osobe. Ljudi poginuli zbog rata. Nije samo Ukrajina potresena tragedijom sukoba” – istaknuo je Papa.

“Posvuda odjekuje oružje, svijet je u ratu” – kazao je te spomenuo samo neke od situacija koje krvave više područja planeta, među kojima Siriju, Jemen, dramu etničke skupine Rohingya koji su protjerani, bez domovine, te genocid u Ruandi prije 25 godina. Riječ je o svijetu koji je izabrao Kajinov plan da ubije svojega brata” – objasnio je. (VN / D. P.)

 

Objavljeno u: Kultura
Oznake: kultura, Papa Franjo, Veliki petak

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva