Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava

Svećenici i monasi istočnih pravoslavnih Crkava kod Pape

Autor: Ekumena

Papa Franjo primio je u petak, 3. lipnja u audijenciju izaslanstvo mladih svećenika i monaha istočnih pravoslavnih Crkava u prigodi njihova posjeta Rimu, javlja Vatican News.

”Predstojeća svetkovina Duhova govori nam da je jedinstvo dar, sklad, hod, poslanje, istaknuo je Papa u svom obraćanju izaslanstvu u kojem je bilo dvadesetak mladih svećenika i monaha, članova istočnih pravoslavnih Crkava različitih tradicija te im zahvalio za sjeme ljubavi i nade posijano u raznim krajevima još uvijek obilježenima nasiljem i prečesto zaboravljenim sukobima

Lijepo je da se vaš posjet održava uoči svetkovine Duhova koja se prema latinskom kalendaru slavi u nedjelju, te dodao da želi iznijeti četiri misli nadahnute tom svetkovinom, koje se odnose na puno jedinstvo za kojim čeznemo”, primijetio je Papa.

Najprije je istaknuo da je jedinstvo dar koji dolazi odozgo. ”Naravno”, rekao je, ”potrebno je moliti i raditi kako bi ga se postiglo. Međutim, postizanje jedinstva nije prvenstveno plod zemlje nego neba; nije prije svega plod našega zalaganja, naših napora i naših dogovora, nego djelovanja Duha Svetoga kojemu trebamo otvoriti svoje srce s pouzdanjem kako bi nas vodio putovima punog zajedništva”.

”Druga pouka Duhova jest da je jedinstvo sklad, a prisutno izaslanstvo to dobro očituje”, rekao je zatim te objasnio: ”Jedinstvo ne znači jednolikost i nije rezultat kompromisa ili krhke diplomatske ravnoteže. Jedinstvo je sklad u raznolikosti karizmi pobuđenih Duhom. Jer Duh Sveti voli pobuđivati i mnogostrukost i jedinstvo, kao na Pedesetnicu, kada različiti jezici nisu bili svedeni na jedan, nego su bili asimilirani u njihovoj pluralnosti”.

”Događaj Pedesetnice nas uči također da je jedinstvo hod koji se ne ostvaruje sjedeći za stolom, nego u pokretu koji je u vjernike utisnuo Duh. Ostvaruje se usput; raste u dijeljenju, korak po korak, u zajedničkoj spremnosti za prihvaćanje radosti i teškoća putovanja, u iznenađenjima koja se pojavljuju na putu, rekao je Papa te citirao riječi svetoga Ireneja, nedavno proglašenoga crkvenim naučiteljem jedinstva, koji kaže da je Crkva ‘karavana braće’; karavana”, dodao je, ”u kojoj jedinstvo raste i dozrijeva (…) u strpljivom i ustrajnom dijeljenju zajedno prijeđenoga puta”.

Posljednja točka o kojoj je govorio papa Franjo jest veza između jedinstva i Kristova navještaja. ”Jedinstvo je za poslanje. Isus je, naime, molio da svi budu jedno… kako bi svijet povjerovao. Crkva se na Pedesetnicu rađa misionarska, te svijet i danas čeka da upozna evanđelje koje mi trebamo svjedočiti jedni s drugima, a ne jedni protiv drugih ili jedni daleko od drugih.

U tom sam smislu zahvalan za zajedničko svjedočanstvo koje daju vaše Crkve; na poseban način mislim na one koji su krvlju zapečatili vjeru u Krista, a kojih je mnogo. Hvala vam za sve sjeme ljubavi i nade, raspršeno, u ime uskrslog Raspetoga, u raznim krajevima, nažalost još uvijek obilježenima nasiljem i prečesto zaboravljenim sukobima”, rekao je Franjo.

Na kraju je podsjetio da je Kristov križ kompas koji nas usmjerava na putu prema punom jedinstvu. Susret je završio zajedničkom molitvom Očenaša. Svatko ga je molió na svojem jeziku. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva