Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava

Sv. Franjo Asiški

Autor: Ekumena

Giovanni Francesco Bernardone iz Asiza (1181-1226) poznat je kao redovnik koji je, u vrijeme kada je Crkva bila iznimno bogata, odabrao živjeti krajnje siromašno, kao brat bez svećeničkih privilegija i bez samostanskih zidina, s jedinim pravilom – Evanđeljem te u prijateljskom odnosu prema svim stvorenjima i željom za obnovom Crkve iznutra. Za razliku od drugih obnovitelja kršćanskog umijeća življenja, Crkva je prihvatila Franju i njegovu braću jer je Franjo prihvaćao crkvenu vlast. Kao putujući misionar-siromašak (tal. poverello) i lirik-vizionar kršćansku mistiku obogatio novim motivima (stigmatizacija, evanđeoska vjera, božićne jaslice). U svojim spisima sv. Franjo se služi i latinskim i narodnim jezikom, kakav se govorio u Umbriji, te ga se drži i začetnikom talijanske književnosti na narodnom jeziku. Autor Pjesme brata Sunca (tal. Cantico di frate Sole), poznate i kao Pjesme stvorenja (tal. Cantico delle creature). Najstariji dokument o Franji Asiškom alegorijska je priča Sveti razgovor blaženoga Franje s Gospođom Siromaštinom. Život Franje Asiškog i njegove prve redovničke braće opisali su njegovi životopisi. Najpoznatiji životopis napisani još u njegovo svrijeme su: Životopis Tome Čelanskoga, Bonaventurine Legenda Maior i Legenda MinorPeruđinska legenda te Legenda trojice drugova.

 

Najpoznatiji hagiografski spis su Cvjetići (tal. Fioretti), koji uključuju i Franjino propovijedanje pticama. Samo dvije godine (1228.) nakon svoje smrti Franjo Asiški proglašen je svetim, papa Pio XII. ga je 1939, zajedno s Katarinom Sijenskom, proglasio zaštitnikom Italije, a papa Ivan Pavao II. 1979. zaštitnikom ekologije. Na području Hrvatske još je za Franjina života utemeljena franjevačka provincija reda manje braće. U Redu su kroz čitavu povijest bile vrlo snažne rasprave o ispravnom obdržavanju siromaštva, pa je tako 1517. i došlo na podjele na konventualce (koji su bili za ublažavanje pravila o siromaštvu) i opservante (koji su zadržali zahtjev za strožim siromaštvom). Godine 1525. od opservanata su se odvojili kapucini (zbog još strožeg zahtjeva za neposjedovanjem materijalnih dobara). Pored njih nastao je i Treći red (trećoreci ili danas Franjevački svjetovni red), čiji članovi mogu biti i žene i muškarci i živjeti tzv. svjetovnim životom.

 

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: katolički, protestantski

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva