Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Susret predstavnika kršćanskih crkava i saborskih zastupnika (Foto: Hrvatski Sabor)

Susret kršćana u Hrvatskom saboru

Autor: D. P. / 26. 01. 2023.

Susret kršćanskih zajednica održao se u Hrvatskom Saboru u četvrtak 26. siječnja u organizaciji zastupnika Marina Miletića, a povodom završetka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, izvijestio je Hrvatski sabor.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uvodno je pozdravio predstavnike Rimokatoličke Crkve, Grkokatoličke Crkve, Srpske pravoslavne Crkve, Makedonske pravoslavne Crkve, Baptističke i Evanđeosko-pentekostne zajednice te druge nazočne uzvanike. Iskazao je zadovoljstvo okupljanjem tako velikog broja kršćanskih denominacija u Hrvatskom saboru i podržao takvu vrstu susreta s ciljem izgradnje zajedništva u različitosti, boljeg međusobnog razumijevanja i tolerancije, a u duhu svega što nas povezuje.

Predsjednik Sabora je govorio o važnosti poštivanja i vlastitih i tuđih vrijednosti u društvu koje je raznoliko te u kojem koegzistiraju mnogi svjetonazori i uvjerenja. Istaknuo je potrebu dodatnog jačanja tolerancije, uzajamnog poštovanja i razumijevanja, također i u političkom prostoru. Dodao je kako je na tim načelima važno graditi rasprave u Saboru te, u konačnici, i hrvatsko društvo. Pritom je naglasio značaj smanjivanja podjela, a isticanja svega povezujućeg među akterima društva.

U završnim riječima predsjednik Jandroković iskazao je potporu jačanju dijaloga među različitim kršćanskim crkvama te isto tako i među različitim dionicima hrvatskog društva, istaknuvši kako je put dijaloga ponekad mukotrpan, ali vrijedan ulaganja svojeg političkog i ljudskog kapitala. (HS / IKA / D. P.)

 

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva