Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 06. 2023.
Prijava

Stjepan Prvomučenik

Autor: Ekumena

Dan nakon Božića katolički vjernici diljem svijeta obilježavaju blagdan Svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika, koji je bio jedan od sedmorice đakona u crkvenim početcima (usp. Dj 6, 1 – 8, 2). Stjepan je bio helenist, odnosno pripadnik Židova iz dijaspore koji su govorili grčkim jezikom, a od kojih su mnogi došli u posjet ili boraviti u Palestini. Općenito liberalniji u svom obrazovanju i stavovima od onodobnog Židovstva, imali su i svoje sinagoge u Jeruzalemu (Dj 6, 9). Veliki broj njih postao je kršćanima, a najistaknutiji među tim obraćenicima bio je obraćenika bio je i Stjepan, za kojega se kaže da je bio ”pun vjere i Duha Svetoga” (Dj 6, 5).

Tradicija obilježavanja spomendana svetog Stjepana u crkveni liturgijski kalendar uvedena je u 4. stoljeću. Naime, neki svećenik Lucijan u viđenju je doznao gdje se nalazi Stjepanovo ukopano tijelo, te je svečeve relikvije navodno i otkrio 415. godine u Kefr Gamli i prenio ih u Jeruzalem (Epist. Luciani ad omnem Ecclesiam de revelatione corporis Stephani martyris primi et aliorum; Patrologia Latina, izd. J. P. Migne [Pariz 1878–90] 41:807–18). Odande su relikvije prenesene najprije u Carigrad, a potom 560. godine i u Rim, uz tijelo sv. Lovre. Prema legendi sv. Lovro se okrenuo na bok i pružio ruku sv. Stjepanu. Po gregorijanskom kalendaru, Crkva svetkuje blagdan sv. Stjepana prvomučenika 26. prosinca, a po julijanskom kalendaru 9. siječnja. Katolička Crkva svetkuje spomendan Našašća (pronalaska) tijela sv. Stjepana 3. kolovoza.

U hrvatskoj kulturnoj baštini štovanje sv. Stjepana prvomučenika seže još u 6. stoljeće. O tome svjedoče ranokršćanske crkve od Istre do Cavtata posvećene tome svecu. Blagdan kao i spomendan karakteriziraju vjerski i brojni narodni običaji. Mnoge obitelji, za svoju brgulju (krsnu slavu), uzeli su upravo blagdan ili spomendan sv. Stjepana. Na blagdan kao i na spomendan sv. Stjepana hodočasti se svečevim svetištima. Neki hodočasnici na blagdan idu na hodočašće jašući na konju, a neki u konjskim kočijama. Poslije procesije i svete mise organiziraju se velika narodna veselja. Održavaju se čestitarski ophodi. Mladići i djevojke do pred večer igraju kola tako iskazujući simpatije. Domaćini izvode konje jašući ih i utrkujući se. Uz spomendan Našašća vezuje se i paljenje krjesova.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: katolički

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva