Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Motiv iz izložbe Saše Mesić u vladičanskom dvoru u Pakracu.

Slikarica Saša Mesić izlaže u Vladičanskom dvoru u Pakracu

Autor: Jadranka Dizdar / 13. 10. 2023.

Iscjeljujuća energija i duhovnost, utočište za svaku dušu   

Samostalna izložba zagrebačke slikarice Saše Mesić svečano je otvorena u četvrtak 5. ovog mjeseca u obnovljenom dijelu Vladičanskog dvora u Pakracu, poznatom po bogatoj episkopskoj knjižnici rijetkih rukopisa iz 16. stoljeća. Izložba je naslovljena sa ”Pozivnica za vječnost”, prema istoimenom triptihu s prizorom agava i bugenvilija na Palmižani, oazi umjetnosti na otoku sv. Kliment u hvarskom arhipelagu.

U postavu izložbe je 50 radova u tehnici akrilika na platnu dimenzija 70x100cm iz razdoblja od 2021. do 2023. godine. Dominira monumentalni friz duljine 7 metara i visine 3 metra kojim je umjetnica objedinila 30 djela predstavljenih prije pet mjeseci na njezinoj samostalnoj izložbi pod nazivom ”Sav taj jazz” u prostoru Gazi Husrev-begovog hanikaha u Sarajevu. U postavu su i najnoviji radovi, među ostalim i portreti episkopa pakračko-slavonskog Jovana Čulibrka te monahinje Stefanide.

Slikarica Mesić ove godine samostalno izlaže tri puta: prije izložbe u Pakracu, svoje radove pokazala je u Galeriji Kaštel Grimani u Svetvinčentu u Istri te sarajevskom Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Prema riječima umjetnice, prezentacije svojih slika u ambijentima pod zaštitom kao spomenika kulture doživljava iznimno izazovnim i poticajnim s obzirom na povijest, energije i duhovnost koje ovi prostori imaju po sebi.

Radovi slikarice Mesić su izuzetno komunikativni, ohrabrujući, o čemu svjedoči odlična posjećenost svih njezinih izložbi. Izrazito snažan kolorit, jasne boje, bogata imaginacija i nadahnuće koje uglavnom nalazi u prirodi odišu radošću, ljepotom i skladom, čiju iscjeljujuću energiju prepoznaje i razumije najširi krug ljudi.

Otvarajući izložbu slika Saše Mesić u Pakracu, vladika Jovan pozdravio je gostovanje izvrsne slikarice, kojoj su za izlaganje otvorena vrata pakračkog Vladičanskog dvora i to simbolično uz samu knjižnicu raritetnih starih rukopisa. Dojmove o slikama vladika Jovan sažima sljedećim riječima: ”Mi ovdje upravo svjedočimo momente kada nastaje svijet, kada doslovno se stvara nebo i Zemlja, kada je škina prisutna po prvi puta u svijetu koji se stvara, ovdje vidimo kako nastaju oblici koji se rađaju iz tog stvaranja i – kao da smo prisutni stvaranju svijeta i njegovom procvjetavanju, kao što se ovdje vidi da nastaju, da iz apstraktnih amorfnih oblika nastaje ljepota, nastaju boje, nastaje svijet onakav kakav nam je dat”.

Rabin prof. dr. sc. Kotel Da-Don u svojem obraćanju okupljenima na svečanom otvorenju izložbe istaknuo je, među ostalim, snažnu i blagotvornu duhovnost umjetnice koja dopire do svakog srca, vrhunsko obrazovanje, darovitost, otvorenost duha, snažnu afirmaciju razumijevanja drugog i drugačijeg, ali i golemu, rijetko viđenu empatiju koja krasi osobnost Saše Mesić u svakom trenutku njezinog umjetničkog i životnog aktiviteta. Podsjetio je i na Umjetničke radionice koje je Saša godinama uspješno vodila u sklopu Židovske kulturne scene Bejahad, otkrivajući ljudima svih generacija univerzalnu moć umjetničke kreacije.

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva