Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava
Sveta Liturgija u Skoplju, SPC priznala autokefalnost MPC OA (Foto: SPC)

Sabor SPC jednoglasno priznao autokefalnost Makedonske Pravoslavne Crkve

Autor: Petar Kozakijević / 24. 05. 2022.

Gromoglasnim i dugim aplauzom prekinuta je radosna objava patrijarha Porfirija koju je kazao u besjedi u Skoplju, da Sabor Srpske Pravoslavne Crkve prihvata i priznaje autokefalnost Makedonske Pravoslavne Crkve.

Nakon što je na Svetom Arhijerejskom Saboru vaspostavljeno jedinstvo sa Makedonskom Pravoslavnom Crkvom – Ohridskom arhiepiskopijom, koja se 55 godina nalazila u raskolu, i zajedničkog služenja svete Liturgije u hramu Svetog Save u Beogradu, Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu liturgiju u hramu Svetog Klimenta u Skoplju. Sasluživali su mu Arhiepiskop Stefan i arhijereji i sveštenstvo Srpske i Makedonske Pravoslavne Crkve.

“A sada, braćo i sestre, došavši ovde vam donosimo još jednu radost. Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve je jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske Pravoslavne Crkve – Arhiepiskopije ohridske, te Sabor naše Crkve blagosilja i odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost”, riječi su koje je Patrijarh Porfirije kazao u Skoplju, a koje su prekinute gromoglasnim aplauzom, dužim od minute i aklamacijama čitavog crkvenog sabranja.

”U isto vreme”, nastavio je Njegova Svetost, ”Sveti Sabor naše Crkve je stavio u dužnost Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve i patrijarhu, da zajedno, i u saradnji sa arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehničko-organizacione detalje i potom će uslediti svečano proglašenje zvaničnim odgovarajućim aktom. Posle toga će o tome biti obaveštene sve pomesne pravoslavne Crkve, po svom kanonskom redu i poretku i pozvane da i one prihvate autokefalni status Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije”, rekao je patrijarh.

(Prenosimo s portala Mitropolije zagrebačko-ljubljanske).

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva