Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava
Sveta Liturgija u Skoplju, SPC priznala autokefalnost MPC OA (Foto: SPC)

Sabor SPC jednoglasno priznao autokefalnost Makedonske Pravoslavne Crkve

Autor: Petar Kozakijević / 24. 05. 2022.

Gromoglasnim i dugim aplauzom prekinuta je radosna objava patrijarha Porfirija koju je kazao u besjedi u Skoplju, da Sabor Srpske Pravoslavne Crkve prihvata i priznaje autokefalnost Makedonske Pravoslavne Crkve.

Nakon što je na Svetom Arhijerejskom Saboru vaspostavljeno jedinstvo sa Makedonskom Pravoslavnom Crkvom – Ohridskom arhiepiskopijom, koja se 55 godina nalazila u raskolu, i zajedničkog služenja svete Liturgije u hramu Svetog Save u Beogradu, Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu liturgiju u hramu Svetog Klimenta u Skoplju. Sasluživali su mu Arhiepiskop Stefan i arhijereji i sveštenstvo Srpske i Makedonske Pravoslavne Crkve.

“A sada, braćo i sestre, došavši ovde vam donosimo još jednu radost. Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve je jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske Pravoslavne Crkve – Arhiepiskopije ohridske, te Sabor naše Crkve blagosilja i odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost”, riječi su koje je Patrijarh Porfirije kazao u Skoplju, a koje su prekinute gromoglasnim aplauzom, dužim od minute i aklamacijama čitavog crkvenog sabranja.

”U isto vreme”, nastavio je Njegova Svetost, ”Sveti Sabor naše Crkve je stavio u dužnost Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve i patrijarhu, da zajedno, i u saradnji sa arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehničko-organizacione detalje i potom će uslediti svečano proglašenje zvaničnim odgovarajućim aktom. Posle toga će o tome biti obaveštene sve pomesne pravoslavne Crkve, po svom kanonskom redu i poretku i pozvane da i one prihvate autokefalni status Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije”, rekao je patrijarh.

(Prenosimo s portala Mitropolije zagrebačko-ljubljanske).

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva