Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava

Razovor pape Franje i patrijarha Kirilla videovezom

Autor: Ekumena

U srijedu 16. ožujka u ranim poslijepodnevnim satima putem videoveze su razgovarali papa Franjo i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kirill. Razgovor je bio usredotočen na rat u Ukrajini i ulogu kršćana i njihovih pastira da čine sve kako bi prevladao mir, potvrdio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni. Vijest je u 17:28 po moskovskom vremenu objavljena i na službenim stranicama moskovske patrijaršije.

Uz Papu je sjedio predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana kardinal Kurt Koch a uz patrijarha predstojnik Odjela za vanjske odnose Moskovskoga patrijarhata metropolit Volokolamskog Hilarion.

Papa Franjo je zahvalio patrijarhu na susretu. Isto je učinio patrijarh Kirill. Istakli su da su potaknuti željom da kao pastiri svoga naroda ukažu na put prema miru, da mole za dar mira. Papa i patrijarh Kirill složili su se da Crkva ne smije koristiti jezik politike, nego Isusov jezik.

Papa Franjo je dodao “da smo mi pastiri istoga svetoga naroda koji vjeruje u Boga, u Presveto Trojstvo, u Svetu Majku Božju: zato se moramo ujediniti u nastojanju da pomognemo miru, da pomognemo onima koji pate, da tražimo puteve mira, da zaustavimo vatru”.

Na sajtu patrijaršije stoji da je “održana detaljna rasprava o situaciji na ukrajinskom tlu. Osobita pozornost posvećena je humanitarnim aspektima aktualne krize i djelovanju Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve na prevladavanju njezinih posljedica. Strane su istaknule iznimnu važnost pregovaračkog procesa koji je u tijeku, izrazivši nadu u što skorije postizanje pravednog mira”.

Bruni je rekao da su Papa i patrijarh istaknuli iznimnu važnost pregovaračkog procesa koji je u tijeku, jer, prema Papinim riječima, “oni koji plaćaju cijenu rata su ljudi; ruski vojnici i obični ljudi su ti koji su bombardirani i umiru”.

Kao pastiri, nastavio je Papa, “dužni smo biti blizu i pomoći svim ljudima koji pate zbog rata. Nekada se, čak i u našim Crkvama, govorilo o svetom ratu ili o pravednom ratu. Danas ne možemo govoriti na taj način. Razvila se kršćanska svijest o važnosti mira”.

Papa Franjo složio se s patrijarhom Kirillom da su “Crkve pozvane pridonijeti jačanju mira i pravde” i zaključio “Ratovi su uvijek nepravedni, jer je narod Božji taj koji plaća. Naša srca ne mogu ne plakati nad djecom i ubijenim ženama, svim žrtvama rata. Rat nikad nije put. Duh koji nas ujedinjuje traži od nas kao pastira da pomognemo narodima koji pate zbog rata”.

Sajt patrijaršije na kraju izvještava da su Papa Franjo i Patrijarh Kirill razgovarali i o nizu aktualnih pitanja bilateralne suradnje. (D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva