Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Rat je neuspjeh politike i čovječanstva

Autor: Ekumena

Patnja koju trpe brojni slabi i bespomoćni ljudi; brojni masakrirani civili i mlade nedužne žrtve; očajnički bijeg ženā i djece… Sve to potresa našu savjest i obvezuje nas da ne šutimo, da ne budemo ravnodušni na Kajinovo nasilje i Abelov vapaj, nego da snažno dignemo svoj glas kako bismo, u ime Boga, tražili prekid tih odvratnih djela – tim je riječima papa Franjo ponovno zazvao mir, u poruci poslanoj organizatorima i sudionicima ”Međureligijskoga hodočašća solidarnosti s ukrajinskim narodom”, koje je započelo 10. travnja u Rumunjskoj, a završilo jučer poslijepodne, javnim događajem održanim u gradu Černivci, u jugozapadnom dijelu Ukrajine.

Papa je u poruci istaknuo da nas trenutak u kojemu živimo plaši jer njime prolaze sile zla, a potom, citirajući encikliku Fratelli tutti, objasnio da nam okrutni i mučni događaji kojih smo svjedoci već tijekom previše dana potvrđuju da je rat neuspjeh politike i čovječanstva, sramotna predaja, poraz pred silama zla. Potom je uputio još jedan apel, potičući vladajuće, posebno one koji se pozivaju na sveta načela religije, da poslušaju riječ Božju koja kaže: Imam planove za mir, a ne za nesreću.

Brojni su vjerski vođe koji su u izaslanstvu hodočašća mira; od kršćanskih predstavnika do onih židovskih, anglikanskih, hinduističkih, budističkih, pravoslavnih i muslimanskih. Svi su oni zajedno jučer poslijepodne sudjelovali na događaju – prvom dopuštenom nakon izbijanja rata – održanom u glavnom kazalištu ukrajinskoga grada Černivci. Svrha je – napisali su organizatori – donijeti mir i pokušati zaliječiti rane.

Susret, koji su organizirali globalna neprofitna organizacija Peace Department i Elijah Interfaith Institute, uključivao je i izravna svjedočanstva onih koji na vlastitoj koži proživljavaju strahote rata. Svaki vjerski vođa sudjeluje izlaganjem o temama mira, prijateljstva i utjehe – objasnio je fra Massimo Fusarelli, generalni ministar Reda manje braće te dodao – Osim toga, prikazuju se videozapisi popraćeni lijepom glazbom; sve se to emitira na ukrajinskim televizijama. To se događa kada je religija uistinu nadahnuta traženjem Boga. Suprotno ne pripada istinskom vjerskom duhu – istaknuo je fra Massimo.

Generalni ministar Reda manje braće nastavlja putovanje u Ukrajini kako bi posjetio tri franjevačke redovničke kuće u kojima će se susresti i s izbjeglicama kojima su potrebne skrb i potpora. ”Otkad je započeo rat, osjetio sam potrebu poći u Ukrajinu”, kazao je fra Massimo Fusarelli. ”Bio je to unutarnji poziv. Krenuo sam kada se otvorila mogućnost – dodao je – i sada sam ovdje kako bih bio blizu svojoj braći te kako bih im donio materijalnu pomoć koju skupljamo diljem svijeta”.

Njegovo će putovanje završiti 16. travnja u Kalwariji, u Poljskoj, gdje su franjevci prisutni s prihvatnim strukturama za stotine ukrajinskih izbjeglica. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva