Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Rat je neuspjeh politike i čovječanstva

Autor: Ekumena

Patnja koju trpe brojni slabi i bespomoćni ljudi; brojni masakrirani civili i mlade nedužne žrtve; očajnički bijeg ženā i djece… Sve to potresa našu savjest i obvezuje nas da ne šutimo, da ne budemo ravnodušni na Kajinovo nasilje i Abelov vapaj, nego da snažno dignemo svoj glas kako bismo, u ime Boga, tražili prekid tih odvratnih djela – tim je riječima papa Franjo ponovno zazvao mir, u poruci poslanoj organizatorima i sudionicima ”Međureligijskoga hodočašća solidarnosti s ukrajinskim narodom”, koje je započelo 10. travnja u Rumunjskoj, a završilo jučer poslijepodne, javnim događajem održanim u gradu Černivci, u jugozapadnom dijelu Ukrajine.

Papa je u poruci istaknuo da nas trenutak u kojemu živimo plaši jer njime prolaze sile zla, a potom, citirajući encikliku Fratelli tutti, objasnio da nam okrutni i mučni događaji kojih smo svjedoci već tijekom previše dana potvrđuju da je rat neuspjeh politike i čovječanstva, sramotna predaja, poraz pred silama zla. Potom je uputio još jedan apel, potičući vladajuće, posebno one koji se pozivaju na sveta načela religije, da poslušaju riječ Božju koja kaže: Imam planove za mir, a ne za nesreću.

Brojni su vjerski vođe koji su u izaslanstvu hodočašća mira; od kršćanskih predstavnika do onih židovskih, anglikanskih, hinduističkih, budističkih, pravoslavnih i muslimanskih. Svi su oni zajedno jučer poslijepodne sudjelovali na događaju – prvom dopuštenom nakon izbijanja rata – održanom u glavnom kazalištu ukrajinskoga grada Černivci. Svrha je – napisali su organizatori – donijeti mir i pokušati zaliječiti rane.

Susret, koji su organizirali globalna neprofitna organizacija Peace Department i Elijah Interfaith Institute, uključivao je i izravna svjedočanstva onih koji na vlastitoj koži proživljavaju strahote rata. Svaki vjerski vođa sudjeluje izlaganjem o temama mira, prijateljstva i utjehe – objasnio je fra Massimo Fusarelli, generalni ministar Reda manje braće te dodao – Osim toga, prikazuju se videozapisi popraćeni lijepom glazbom; sve se to emitira na ukrajinskim televizijama. To se događa kada je religija uistinu nadahnuta traženjem Boga. Suprotno ne pripada istinskom vjerskom duhu – istaknuo je fra Massimo.

Generalni ministar Reda manje braće nastavlja putovanje u Ukrajini kako bi posjetio tri franjevačke redovničke kuće u kojima će se susresti i s izbjeglicama kojima su potrebne skrb i potpora. ”Otkad je započeo rat, osjetio sam potrebu poći u Ukrajinu”, kazao je fra Massimo Fusarelli. ”Bio je to unutarnji poziv. Krenuo sam kada se otvorila mogućnost – dodao je – i sada sam ovdje kako bih bio blizu svojoj braći te kako bih im donio materijalnu pomoć koju skupljamo diljem svijeta”.

Njegovo će putovanje završiti 16. travnja u Kalwariji, u Poljskoj, gdje su franjevci prisutni s prihvatnim strukturama za stotine ukrajinskih izbjeglica. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva