Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 02. 2024.
Prijava

Purim Katan

Autor: Ekumena

Purim je židovska svetkovina koja obilježava spašavanje židovskog naroda iz ruku Hamana, službenika Ahemenidskog (perzijskog) carstva, koji je nakanio pobiti sve Židove u carstvu, kako se navodi u Knjizi o Ester (5. stoljeće prije Krista). Haman je bio kraljevski namjesnik Ahasvera (Kserksa I. ili Artakserksa I. Perzijanca), a njegove planove onemogućili su Mordekaj i Estera, njegova rođakinja i posvojena kći koja je postala perzijska kraljica. Dan oslobođenja Židova postao je dan gozbe i veselja.

Purim se među Židovima obično proslavlja razmjenom darova, hrane i pića, činjenjem dobročinstava, jedenjem slavljeničkog obroka (se’udat Purim), javnim čitanjem Esterinog svitka u sinagogama (kriat ha-megillah), kao i uvođenjem dodataka dnevnim molitvama i zazivanjem milosti nakon jela (Al HaNissim). Ostali običaji uključuju nošenje maski i kostima, javne proslave i povorke (Adloyada) i jedenje hamantaschena; muškarci se potiču da piju vino ili bilo koje drugo alkoholno piće.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: židovski

Uvodnik

  • Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
    U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u svom eseju (koje preuzimamo kao naš uvodnik) promišlja o odnosu katolika i pravoslavaca 60 godina nakon povijesnog susreta svetog Pavla VI., pape, i ekumenskog patrijarha Atenagore. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod Kardinalova teksta koji je objavio “Vatican News”… Pročitajte više: Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva