Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 02. 2024.
Prijava

Preminuo koptski patrijarh Naguib

Autor: Ekumena

Papa Franjo uputio je brzojav sućuti povodom smrti koptskog patrijarha kardinala Naguiba Antoniosa Naguiba u kojem je izrazio svoju blizinu u molitvi i žalosti cijeloj Koptskoj patrijarhalnoj Crkvi, objavio je Vatican News.

”Veritas – caritas”, bilo je geslo Njegova Blaženstva kardinala Antoniosa Naguiba, koptskog aleksandrijskog patrijarha emeritusa, koji je preminuo u Kairu u ponedjeljak, 28. ožujka, a kojega se papa Franjo spomenuo u brzojavu u kojemu izražava blizinu u molitvi i žalosti koja je pogodila cijelu patrijarhalnu Crkvu.

Papa je kardinala nazvao ”dragim bratom”, te istaknuo da je spomenuto geslo obilježilo kardinalov život, zbog njegove vjere i svećeničkoga zanosa koji su ga naveli da posveti pozornost formaciji svećenika i koju je učinio svojim glavnim prioritetom.

Papa je spomenuo velikodušne zauzetosti kardinala Naguiba na području razvoja i društvenoga služenja, osnivajući skupinu apostolata posvećenoga služenju najsiromašnijima i onima koji najviše trpe. Bio je primjer dobroga pastira u Crkvi – dodao je.

Valja istaknuti i doprinos koji je dao kao glavni izvjestitelj na posebnoj skupštini za Bliski istok Biskupske sinode. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
    U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u svom eseju (koje preuzimamo kao naš uvodnik) promišlja o odnosu katolika i pravoslavaca 60 godina nakon povijesnog susreta svetog Pavla VI., pape, i ekumenskog patrijarha Atenagore. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod Kardinalova teksta koji je objavio “Vatican News”… Pročitajte više: Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva