Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava

Preminuo koptski patrijarh Naguib

Autor: Ekumena

Papa Franjo uputio je brzojav sućuti povodom smrti koptskog patrijarha kardinala Naguiba Antoniosa Naguiba u kojem je izrazio svoju blizinu u molitvi i žalosti cijeloj Koptskoj patrijarhalnoj Crkvi, objavio je Vatican News.

”Veritas – caritas”, bilo je geslo Njegova Blaženstva kardinala Antoniosa Naguiba, koptskog aleksandrijskog patrijarha emeritusa, koji je preminuo u Kairu u ponedjeljak, 28. ožujka, a kojega se papa Franjo spomenuo u brzojavu u kojemu izražava blizinu u molitvi i žalosti koja je pogodila cijelu patrijarhalnu Crkvu.

Papa je kardinala nazvao ”dragim bratom”, te istaknuo da je spomenuto geslo obilježilo kardinalov život, zbog njegove vjere i svećeničkoga zanosa koji su ga naveli da posveti pozornost formaciji svećenika i koju je učinio svojim glavnim prioritetom.

Papa je spomenuo velikodušne zauzetosti kardinala Naguiba na području razvoja i društvenoga služenja, osnivajući skupinu apostolata posvećenoga služenju najsiromašnijima i onima koji najviše trpe. Bio je primjer dobroga pastira u Crkvi – dodao je.

Valja istaknuti i doprinos koji je dao kao glavni izvjestitelj na posebnoj skupštini za Bliski istok Biskupske sinode. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva