Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Preminuo koptski patrijarh Naguib

Autor: Ekumena

Papa Franjo uputio je brzojav sućuti povodom smrti koptskog patrijarha kardinala Naguiba Antoniosa Naguiba u kojem je izrazio svoju blizinu u molitvi i žalosti cijeloj Koptskoj patrijarhalnoj Crkvi, objavio je Vatican News.

”Veritas – caritas”, bilo je geslo Njegova Blaženstva kardinala Antoniosa Naguiba, koptskog aleksandrijskog patrijarha emeritusa, koji je preminuo u Kairu u ponedjeljak, 28. ožujka, a kojega se papa Franjo spomenuo u brzojavu u kojemu izražava blizinu u molitvi i žalosti koja je pogodila cijelu patrijarhalnu Crkvu.

Papa je kardinala nazvao ”dragim bratom”, te istaknuo da je spomenuto geslo obilježilo kardinalov život, zbog njegove vjere i svećeničkoga zanosa koji su ga naveli da posveti pozornost formaciji svećenika i koju je učinio svojim glavnim prioritetom.

Papa je spomenuo velikodušne zauzetosti kardinala Naguiba na području razvoja i društvenoga služenja, osnivajući skupinu apostolata posvećenoga služenju najsiromašnijima i onima koji najviše trpe. Bio je primjer dobroga pastira u Crkvi – dodao je.

Valja istaknuti i doprinos koji je dao kao glavni izvjestitelj na posebnoj skupštini za Bliski istok Biskupske sinode. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva