Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 12. 2022.
Prijava
Pokojni arhiepiskop Kipra Hrizostom (Foto: SPC)

Preminuo je arhiepiskop Kipra Hrizostom

Autor: Ekumena / 08. 11. 2022.

Arhiepiskop Nove Justinijane i sveg Kipra Hrizostom usnuo je u Gospodu 7. novembra 2022. godine, saopštila je Kiparska Crkva.

Arhiepiskop Hrizostom je rođen 10. aprila 1941. godine u selu Tala u Pafosu. Po završetku osnovne škole postaje iskušenik u manastiru Svetog Neofita. Pafosku gimnaziju je završio 1963. godine. Iste godine je rukopoložen u čin đakona. Na Bogoslovskom fakultetu Atinskog univerziteta diplomirao 1972. godine. Iste godine je odlikovan činom arhimandrita i postavljen za igumana manastira Svetog Neofita od strane blažene uspomene arhiepiskopa Makarija.

U tron Mitropolita pafoskog ustoličen je 26. februara 1978. godine. Za vreme arhijerejske službe osvetio je pedeset novih hramova i kapela u Pafosu i okolini. Osnovao je pet vizantijskih muzeja u kojima je sačuvano neprocenljivo crkveno i kulturno blago. Učestvovao je u radu mnogobrojnih pravoslavnih i međuhrišćanskih konferencija širom sveta.

U tron Arhiepiskopa Nove Justinijane i sveg Kipra ustoličen je 12. novembra 2006. godine. Dok je bio na čelu Kiparske Crkve arhiepiskop Hrizostom je u mnogom unapredio crkveni život, posebno u sferi obrazovanja. Osnovao je Bogoslovski fakultet Kiparske Crkve i osvetio arhitektonsko i umetničko remek delo – novi Saborni hram Svetog apostola Varnave u Nikoziji. (SPC.rs / D. P.)

 

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva