Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 02. 2024.
Prijava
Pokojni arhiepiskop Kipra Hrizostom (Foto: SPC)

Preminuo je arhiepiskop Kipra Hrizostom

Autor: Ekumena / 08. 11. 2022.

Arhiepiskop Nove Justinijane i sveg Kipra Hrizostom usnuo je u Gospodu 7. novembra 2022. godine, saopštila je Kiparska Crkva.

Arhiepiskop Hrizostom je rođen 10. aprila 1941. godine u selu Tala u Pafosu. Po završetku osnovne škole postaje iskušenik u manastiru Svetog Neofita. Pafosku gimnaziju je završio 1963. godine. Iste godine je rukopoložen u čin đakona. Na Bogoslovskom fakultetu Atinskog univerziteta diplomirao 1972. godine. Iste godine je odlikovan činom arhimandrita i postavljen za igumana manastira Svetog Neofita od strane blažene uspomene arhiepiskopa Makarija.

U tron Mitropolita pafoskog ustoličen je 26. februara 1978. godine. Za vreme arhijerejske službe osvetio je pedeset novih hramova i kapela u Pafosu i okolini. Osnovao je pet vizantijskih muzeja u kojima je sačuvano neprocenljivo crkveno i kulturno blago. Učestvovao je u radu mnogobrojnih pravoslavnih i međuhrišćanskih konferencija širom sveta.

U tron Arhiepiskopa Nove Justinijane i sveg Kipra ustoličen je 12. novembra 2006. godine. Dok je bio na čelu Kiparske Crkve arhiepiskop Hrizostom je u mnogom unapredio crkveni život, posebno u sferi obrazovanja. Osnovao je Bogoslovski fakultet Kiparske Crkve i osvetio arhitektonsko i umetničko remek delo – novi Saborni hram Svetog apostola Varnave u Nikoziji. (SPC.rs / D. P.)

 

Uvodnik

  • Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
    U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u svom eseju (koje preuzimamo kao naš uvodnik) promišlja o odnosu katolika i pravoslavaca 60 godina nakon povijesnog susreta svetog Pavla VI., pape, i ekumenskog patrijarha Atenagore. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod Kardinalova teksta koji je objavio “Vatican News”… Pročitajte više: Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva