Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 27. 09. 2023.
Prijava
Pokojni arhiepiskop Kipra Hrizostom (Foto: SPC)

Preminuo je arhiepiskop Kipra Hrizostom

Autor: Ekumena / 08. 11. 2022.

Arhiepiskop Nove Justinijane i sveg Kipra Hrizostom usnuo je u Gospodu 7. novembra 2022. godine, saopštila je Kiparska Crkva.

Arhiepiskop Hrizostom je rođen 10. aprila 1941. godine u selu Tala u Pafosu. Po završetku osnovne škole postaje iskušenik u manastiru Svetog Neofita. Pafosku gimnaziju je završio 1963. godine. Iste godine je rukopoložen u čin đakona. Na Bogoslovskom fakultetu Atinskog univerziteta diplomirao 1972. godine. Iste godine je odlikovan činom arhimandrita i postavljen za igumana manastira Svetog Neofita od strane blažene uspomene arhiepiskopa Makarija.

U tron Mitropolita pafoskog ustoličen je 26. februara 1978. godine. Za vreme arhijerejske službe osvetio je pedeset novih hramova i kapela u Pafosu i okolini. Osnovao je pet vizantijskih muzeja u kojima je sačuvano neprocenljivo crkveno i kulturno blago. Učestvovao je u radu mnogobrojnih pravoslavnih i međuhrišćanskih konferencija širom sveta.

U tron Arhiepiskopa Nove Justinijane i sveg Kipra ustoličen je 12. novembra 2006. godine. Dok je bio na čelu Kiparske Crkve arhiepiskop Hrizostom je u mnogom unapredio crkveni život, posebno u sferi obrazovanja. Osnovao je Bogoslovski fakultet Kiparske Crkve i osvetio arhitektonsko i umetničko remek delo – novi Saborni hram Svetog apostola Varnave u Nikoziji. (SPC.rs / D. P.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva